Bencinski štirikolesnik za otroke: najbolj zanesljivi modeli na slovenskem tržišču

Varnost otrok, neglede na to v katerem športu se udejstvujejo, je največja in prva skrb vsakega starša, trenerja ali drugega pedagoškega delavca. Investicija v štirikolesnik za otroke na bencin je lahko zanimiva in atraktivna izbira tako za otroka kot tudi za njihove starše. Otroški štirikolesnik na bencin v Sloveniji še vedno ni tako popularen, predvsem zaradi strahu staršev, v drugih evropskih državah in predvsem Ameriki pa nakup le-tega ni nič posebnega. V primeru, da tudi sami načrtujete takšen nakup, a ne veste kater otroški bencinski štirikolesnik bi izbrali, vas lepo vabimo, da si preberete nadaljevanje članka. 

BENCINSKI ŠTIRIKOLESNIK ZA OTROKE IN NJEGOVE NAJBOLJ POMEMBNE KOMPONENTE

Kot smo že omenili, mora biti otroški štirikolesnik na bencin na prvem mestu zelo varen, saj se bodo z njimi peljali otroci. Ti še nimajo tako hitro razvitih refleksov, ne znajo dobro oceniti nevarnosti in hitrosti, zato je pri nakupu le-tega preverjanje varnostne opreme, ki jo ima dotični štirikolesnik za otroke na bencin, zelo pomembna. Najbolj zanesljivi bencinski štirikolesnik za otroke, boste našli pri proizvajalcih SIOS in Speedy

Poleg varnosti pa so tukaj še druge pomembne komponente nakupa takšnega otroškega vozila. Kot druga se največkrat pojavi ravno cena, za tem pa podatki o največji  doseženi hitrosti, velikosti, teži, nosljivosti in vzdržljivosti uporabljenih materialov. Seveda ne bo kar vsak bencinski štirikolesnik za otroke imel izpolnjenih vseh kriterijev na najvišjem nivoju, zato se morate najprej sami odločiti kaj vam je najbolj pomembno ko kupujete štirikolesnik za otroke na bencin. Da pa vam nekoliko olajšamo odločitev, vam v nadaljevanju predstavljamo tri najbolj pogosto kupljene modele v Sloveniji. 

bencinski štirikolesnik za otroke

  • Mini moto SIOS 49 bencinski štirikolesnik za otroke je najbolj primeren za osnovnošolce v prvi triadi

Najprej si oglejmo nekaj mehanskih komponent tega štirikolesnika. Otroški bencinski štirikolesnik, modela SIOS 19 63CC, ima kar 1 kW močen motor s prostornino 49 kubičnih centimetrov. Vanj boste lahko nalili katerokoli vrsto oktanskega bencina, pri vožnji pa bo dosegel največ 50 km/h. Volumen rezervoarja je velik kar 2,5 l, vžig pa deluje na ročni poteg. Je zelo varnostno naravnan, saj ima tako spredaj kot tudi zadaj nameščene vzmeti, ki ublažijo katerikoli padec in tudi zmanjšajo moč tresljajev med vožnjo. Sklopka je centrifugalna, kar še dodatno poveča varnost, saj je z njo možnost zdrsa veliko manjša. Bencinski štirikolesnik za otroke te znamke, je kot smo že omenili primeren za manjše otroke, saj lahko zdrži do 35 kg. Vozili ga bodo lahko otroci stari tam do največ 8 let, seveda pa ti ne smejo preseči dovoljene obremenilne teže vozila. Zanj boste z nakupom dodatkov (sprednje zavore) odšteli 360 eur. Za povečanje varnosti pa vam toplo priporočamo, da se vanj vgradi tudi varnostni trak, ki omogoča zasilni izklop. 

  • Mini moto Speddy 3G8RS – otroški bencinski štirikolesnik primeren za starejše otroke 

Za razliko od prejšnjega ima ta znatno povečano moč motorja, in sicer ta znaša kar 7kW. Ima štiritaktni motor, ki ima vgrajeno posebno zračno hlajenje. Logično se hkrati poveča tudi njegova prostornina, in sicer na 125 kubičnih centimetrov. Doseže lahko do 55 km/h kar glede na predhodnika ni veliko več, seveda z vidika varnosti. Tudi vanj boste lahko nalili katerokoli vrsto oktanskega bencina, presenetljivo pa ta tudi enako prostornino kot zgornji primer. Bencinski štirikolesnik za otroke te znamke spada med tako imenovane Enduro Cross vrsto in je zato tudi rahlo drugačen od ostalih tipičnih predstavnikov. Ima kar tri stopenjsko prestavljanje, ki je nastavljeno polavtomatsko. S tem otrok že lahko pridobi nekaj veščin s prestavljanjem prestav, kar mu bo koristilo tudi v prihodnosti. Bencinski štirikolesnik za otroke vas bo stal okoli 750 eur, nanj pa bo lahko sedel posameznik z največjo težo do 100 kg. 

bencinski štirikolesnik za otroke

  • ATV mini XL Cobra 49CC – bencinski štirikolesnik za otroke, ki ga lahko vozijo že malčki od 4 leta dalje 

Prav ste slišali, ko zadnjega predstavnika vam predstavljamo najbolj zanimiv model, saj ga lahko zaradi svojih karakteristik uporabljajo že otroci po četrtem letu. Ta otroški štirikolesnik na bencin ima prav tako kot prvi omenjeni model dvotaktni 1 kW močan motor, katerega prostornina pa je za en kubični centimeter večja od Mini moto SIOS 49. Tako ko pri njegovih predhodnikih ne boste imeli težavo z izbiro bencina, saj tudi tega poganja osnovna bencinska mešanica. Ker je namenjen tako majhnim otrokom so izdelovalci uporabili dva načina prižiga. Za to lahko uporabite posebni priloženi daljinec ali pa ga preprosto prižete s potegom rok. Varnost so nadgradili tako, da se motor avtomatično izključi v primeru, da otrok z njega pade. Za to poskrbi posebej vgrajena varnostna vrvica. Otrokom bo ta štirikolesnik še posebej všeč saj ima zelo močne žaromete in tudi hupo. Zaradi umestitve zelo velikih koles, ta še dodatno poskrbijo za stabilnost samega vozila in posledično povečujejo varnost. Poleg tega se zaradi velikosti koles zmanjša celoten pritisk in moč tresljajev na otrokovo hrbtenico. Zanj boste odšteli od 280 pa tja do 480 eur, kar je odvisno predvsem od tega koliko je štirikolesnik star. Nekateri prodajalci vam bodo lahko ponudili tudi odkup staro za novo, zanj boste v skrajni možnosti lahko najeli celo kredit. Vsekakor pa je zelo pomembno, da se tak otroški štirikolesnik res zelo redno pregleduje in vodi na servis. S tem se element varnosti še lažje zagotovi. V primeru nakupa čisto novega modela pa velja enoletna garancija. 

Otroku je vsekakor potrebno razložiti, da takšno vozilo nikakor ni igrača. Pomembno je, da se starši od nakupu zavedate, kako pomembna je vaša prisotnost in skoncentriranost na otrokovo vožnjo. Veščine, ki jih lahko nudi bencinski štirikolesnik za otroke, bodo otroku prišle še kako prav pri prehodu na vožnjo s pravim motorjem ali osebnim avtomobilom. Opazovanje okolice, iskanje ravnotežja, fina motorika in druge veščine bodo omogočale, da se otrok že od malih let privaja na okolje v katerem bo kot odrasel dnevno preživljal svoje življenje. Kljub temu, da je kar veliko staršev še vedno skeptičnih o nakupu takega vozila, pa smo prepričani, da ob pravilni in nadzorovani uporabi ne mora priti do večjih  poškodb. Seveda vas na tem mestu naprošamo tudi, da ne pozabite nekaj financ vložit še  v nakup res kvalitetne varnostne opreme.