Polaris je bolj zmogljiv, okreten in udoben terenski štirikolesnik, kot kdajkoli prej

Polaris je zmogljiv terenski štirikolesnik, ki je naravnan delovno. To pomeni, da ga večinoma uporabniki kupijo, da bi z njim vozili drva, kmetovali ali plužili sneg. Seveda pa ponuja tudi zabavo v dvoje, saj je vožnja z njim gladka in učinkovita bolj, kot pri konkurenčnih modelih. Štirikolesnik atv polaris ima lahko dodatne sedeže za sovoznike, ki jih lahko vzamete s seboj na izlet po brezpotjih ali pa jih peljete na delo na polje, v gozd in vinograd. Za ta robustni stroj boste potrebovali izpit B kategorije, nekaj izkušenj z vožnjo ter obvezno čelado. Lahko pa ga boste vozil tudi po cesti, saj je to dovoljeno, vendar ni narejen za asfalt, ampak izključno za grob naraven teren. Vozilo polaris ima kar nekaj različic in se ga dobi tudi pri nas.

Atv polaris različice

Štirikolesnik atv polaris ima nekaj različic za posebne namembnosti, kot so delo na kmetiji, vleka in vožnja tovora (Ranger); delo v gozdu (Sportsmann Forest), pluženje (Brutus HD) in športno uživanje v vožnji (RZR).

Vsaka od različic ima nekaj posebnosti in specifičnih značilnosti. So različnih dolžin in širin in različno dvignjeni od tal. Tudi podvozja imajo različna ter način vrtenja koles. Vse to je dobro preveriti pori vsaki različici, ki jo primerjate z drugimi, ko se odločate za nakup.

Polaris ima lahko en sedež ali dva, nekateri pa tudi več. Ko ga uporabnik prvič začne voziti, se ga mora navaditi podobno, kot motor. Vsak ima svoje prednosti in tudi slabosti. Pomembno je, da se stroja ne sili v akcije, za katere ni narejen in so zanj prezahtevne ali neizvedljive. Nujno se je treba zavedati dejstva, da polaris ni narejen za asfalt, ampak izključno za naraven teren.
Štirikolesnik se odlično obnese tudi v snegu. Nabavite pa lahko tudi polaris sani za vožnjo po snegu.

polaris

Ali je za polaris potrebna homologacija?

Največkrat je za polaris je potrebno opraviti homologacijo, če ga boste vozili po cesti, za kar potrebujete vozniški izpit B kategorije. Če se boste ozrli po rabljenih vozilih, boste opazili, da imajo skoraj vsi homologacijo. Šibkejši modeli pa tega ne potrebujejo. Ni pa prav lahko pridobiti homologacijo, saj imajo v Sloveniji ATV-ji lahko 15 KW, kar lahko predstavlja problem, saj je moč ter strojev zablokirana in nimajo pravega učinka, kot bi ga imeli pri normalni moči, zato uporabniki sami dostikrat odpravijo blokade.

Za šibkejši in električni atv polaris in za mladinsko vozilo homologacija ni potrebna. Medtem, ko sta za nekatere delovne stroje potrebna homologacija in izpit za traktor.

Kako se polaris obnaša v naravi?

Narejen je za vožnjo po naravi, zato se odlično prilagaja vsakemu terenu. Prednji pogon je možen, tako avtomatski, kot tudi kot ročna nastavitev. Zanimivo pri tem modelu je to, da tisto kolo, ki se bolj zavrti v prazno, svojo moč prenese na tisto kolo, ki se trenutno dobro oprijema podlage. Vendar je možno, da imata obe kolesi obenem enako moč. To pa pomaga pri ostrih zavojih, na primer med grmovjem, drevesi in skalovjem.

Polaris je zelo udoben za vožnjo, ker ima odlično vzmetenje in se prilagaja tlom, zato voznika ne premetava iz enega kolesa na drugega, kar je zelo očitno in občutno v nasprotju z nekaterimi konkurenčnimi vozili.

Prenovljeni atv polaris Sportsman 450 H.O. za kmetovanje

Atv polaris Sportsman 450 H.O. je v letu 2021 povsem prenovljen in boljši kot kdaj koli prej. Je eden najbolje prodajanih in vsestransko uporabnih modelov. Uporabniki ga ocenjujejo z visokimi ocenami. Najcenejši stane 5400 evrov. Vožnja z novim atv polaris 450 H.O. je bistveno bolj tekoča in mehka, kot prej, motor pa je še močnejši in zelo vsestranski. Uporablja se ga na kmetijah za vlečenje in za vožnjo, kot traktor le da je še precej lažji za upravljanje.

Osnovna različica vsebuje super zadnje vzmetenje. 25″ 6 slojne pnevmatike z 12″ jeklenimi kolesi in s 612 kg vlečne zmogljivosti. Tovarniško ima nameščeno vlečno kljuko in podaljšanje sprednjega regala. Zmore 220 kg nosilnosti v prtljažniku. Skupna nosilnost sprednje in zadnje gredi pa je 122 kg. Ima tudi vitel ter vgrajene plošče za pritrditev pluga. Nameščene pa ima še grelce za roke, kar pride prav pozimi in v deževju.

Model atv polaris Sportsman 450 H.O. EPS ima še dodatno elektronsko servo krmiljenje ter dvojne zadnje luči in večjo nosilnost. Stane pa 6300 evrov.
Modela Sportsman 570 in 850 imata močnejša motorja in sta nekoliko dražja.

Najmočnejši pa je Sportsman XP 1000, za katerega boste odšteli 10.300 evrov. V svojem razredu ima najhitrejše pospeševanje in zelo močno vleko. Oprijem, zelo hitro odzivnega sistema na vsa kolesa, je nastavljiv. Izpopolnjeno vzmetenje prinaša udobje in samozavest na robustnem terenu.

Polaris Sportsman XP 1000 odlikujejo 90 konjski motor ProStar, dejanski pogon na vsa kolesa na zahtevo, visok odmik od tal, elektronsko servo krmiljenje in 680 kg vlečne zmogljivosti.

polaris

Polaris Sportsman 110 EFI za mladince in začetnike

Za mladince nad 10 let starosti, je bil posebno izdelan polaris Sportsman 110 EFI, ki je varen in namenjen učenju o elektroniki, tehnologiji ter urjenju mladih voznikov z večjimi ambicijami. Mladinski atv polaris dobite že za 2900 evrov in tako mladim naredite res veliko veselje ter užitek. Obvezno pa morate pri vožnji vašega mladostnika biti zraven in ga nadzirati ter poučevati o varnosti ter fizikalnih zakonih.

Polaris Sportsman 110 omogoča vašim otrokom, da se zgledujejo po vas.

Z zanesljivimi 112 kubičnimi motorjem, varnostnimi elementi, osredotočenimi na mlade in kombinirano nosilnostjo 20 kg, jih lahko ta stroj popelje dlje kot kdaj koli prej. Otroški atv polaris ima elektronsko vbrizgavanje goriva (EFI), 4 taktni motor, starševski nadzor omejevanja hitrosti, električni zagon, zadnje vzmetenje in dvokolesni pogon.

Atv polaris Sportsman 110 je standardno opremljen z eno mladinsko čelado polaris, varnostnim pasom, dnevnimi lučmi, opozorilno zastavico in nastavitvami za omejevanje hitrosti. Začetni komplet vključuje DVD za usposabljanje, ki so ga vodili Polarisovi certificirani trenerji, da bi mladega voznika poučili o vseh varnostnih ukrepih na razgibanih terenih.

Posebna edicija: Sportsman 6×6 570

Atv polaris Sportsman 6×6 570 je vodilni veliki šef v industriji, kot je gozdarstvo ali pa pluženje večje količine snega. Osnovno različico dobite že za 9.700 evrov.

Z njim lahko krmarite po ozkih ovinkih in težkem terenu z 9,5 palčnim transportom z neodvisnim zadnjim vzmetenjem (IRS), 11,5 palčnim odmikom od tal in integriranim potniškim sistemom, da boste ves dan prevozili udobno in na vseh šestih pnevmatikah.

Atv polaris Sportsman 6×6 570 ima težko podvozje, 44 HP ProStar® motor z dvojnimi odmičnimi gredmi in elektronskim vbrizgom goriva (EFI) za premikanje v vsakršnem vremenu. Ker ima 680 kg vleke, 506 kg nosilnosti in 368 kg dodatne nosilnosti prtljažnika v zadnjem delu, boste lahko z njim prepeljali karkoli.

Je vzdržljiv, zanesljiv in legendarno težak. Šest kolesnik polaris 6×6 AWD ima sistem na zahtevo (True On Demand), ki ga lahko nadzirate za popoln oprijem. Za varnost ima vgrajen zavorni sistem motorja (EBS) z aktivnim nadzorom spusta (ADC), kar je največji tovorni sistem v industriji z veliko prostornino.

Vgrajen ima vsestransko integriran sistem za potniške sedeže. Atv polaris ima Elektronsko servo krmiljenje s spremenljivo pomočjo (EPS) ter zadnje vzmetenje, neodvisno od podlage, po kateri vozite. To je vozilo za tiste, ki vedo, kaj bodo z njim delali.