Kateri štirikolesnik je pravi za vas?

Štirikolesnik se imenuje tudi s kratico ATV (angleško All Terrain Vehicle – vozilo za vse terene) in UTV (angleško Utility Terrain Vehicle – delovno terensko vozilo) ali Quad. Gre za terensko vozilo, ki je podobno majhnemu traktorju v kombinaciji z motorjem. Na njem se lahko sedi, kot na motorju in se ga tudi podobno krmili, ali pa ima sedeže in volan. Ima lahko tri, štiri ali več koles, zato je na videz bolj stabilen in ga je treba previdno voziti. Štirikolesnik se je v Evropo razširil iz ZDA in Japonske. 

Nekateri modeli so atestirani in imajo dovoljenje za vožnjo v prometu. Na začetku so bili namenjeni kmetom, kot delovni stroji za pomoč na kmetiji in za terensko vožnjo po gozdu za lovce. Kasneje pa so se uveljavili tudi kot vozila za rekreacijo in zabavo. 

Nekaj časa so bili prepovedani zaradi preveč nesreč, ker niso bili stabilni in so bili premočni za svojo velikost ter kratko podvozje, vendar so kasneje izboljšali tehnologijo ter stabilnost, zato so se zopet uveljavili po vsem svetu. Niso pa povsod dovoljeni za vožnjo po cestiščih, saj z nepravilno vožnjo znajo še biti nevarni. Pri nas so se pojavili leta 1985.

V poznih 80-ih prejšnjega stoletja sta Honda in Suzuki predstavila nova modela štirikolesnikov, ki sta še danes v uporabi, ker imajo priklopljen štiri kolesni pogon na zahtevo in tudi reduktor za terenski prenos moči.

 

Ali je štirikolesnik vozilo za zabavo ali je delovni stroj?

Štirikolesnik ATV je namenjen za vožnjo po naravnem terenu. Podoben je motorju, le da ima tri, štiri, šest ali osem koles in se ga tudi upravlja enako kot motor. Najbolj pogosto vidimo štirikolesnike s štirimi kolesi, ki imajo velike, napihljive, grobe in balonaste pnevmatike za neraven teren. 

Običajna delovna prostornina motorja se giblje okoli 1000 ccm. Dosegajo pa lahko hitrost tudi do 270 km/h. Cene se gibljejo od 400 evrov, do več kot 15000 evrov.

Če boste uporabljali štirikolesnik UTV kot delovni stroj, nabavite dovolj močnega in takega, na katerega se lahko priklopijo kmetijski pripomočki, kot je na primer plug za oranje. S takim štirikolesnikom lahko premagate številne vzpone in spuste, zato imajo nameščen brezstopenjski menjalnik, ki ga poznamo pri skuterjih.

štirikolesnik

Če ga boste uporabljali samo za zabavo in terensko vožnjo, potem lahko nabavite manjši ter manj močan ATV štirikolesnik. Če ste začetnik, predlagamo, da se ozrete po štirikolesnikih za začetnike, ki se gibljejo v cenovnem razredu od 450 do 850 evrov. 

Na štirikolesnik se je treba kar navaditi, kajti zaradi kratke medosne razdalje ni tako stabilen, kot se na prvi pogled zdi, sploh to velja za asfalt, za katerega se vožnja s Quadi ne priporoča. Športni ATV je manj zahteven, hitrejši in lažji kot delovni stroj UTV, oba pa imata nihajno vilico zadaj. 

ATV-ji se od UTV-jev razlikujejo po tem, da imajo pogon do zadnje osi, katera je toga, preko verige, kar je enako, kot pri motorjih in gokartih. Uporabljajo pa povsem klasične, mehanske menjalnike. Kolesa so vpeta vsak posebej. ATV-ji so od UTV-jev lažji, bolj so okretni in preprostejši za uporabo. Njihova vzdržljivost je večja in nimajo izgube moči pri prenosu, ker je njihova tehnika bolj enostavna. Za vzdrževanje so cenovno ugodnejši.

Če bi želeli imeti obe verziji štirikolesnikov v enem modelu, da bi ga uporabljali tako za delovni stroj, kot tudi za rekreacijo, je tudi možno take hibridne modele dobiti. Ti modeli majo največkrat brezstopenjski menjalnik. Lahko imajo tudi pogon na vsa štiri kolesa, vendar nimajo reduktorja. Zapora diferenciala je največkrat zadaj. Težišče pri takem modelu je nekoliko nižje, da je bolj stabilen. Pnevmatike pa so še bolj široke.

 

Kaj pa otroški in mladinski ATV-ji?

Otroški ATV-ji so manjši in nižji od običajnih. Največkrat imajo od 50, 110 ali največ 125 kubikov. Nekateri imajo nekaj vzmetenja, drugi pa ne. So dokaj šibki in v nekaterih primerih imajo samodejni menjalnik, drugače pa ne. Ta štirikolesnik je tudi precej lahek. Dosega največ do 20 km/h. Največkrat je na električen pogon, nekateri so tudi na bencin. Nosilnost imajo do 65 kg.
Mladinska terenska vozila so namenjena ljudem, ki imajo nekaj izkušenj z vožnjo s kolesi ali pa celo nobene tako, da se s štirikolesniki lahko spoznajo in se jih navadijo. So malo močnejši od otroških, večinoma imajo bencinski pogon, so nekoliko višji in hitrejši ter imajo večjo nosilnost.

Cene se gibljejo od 50 evrov do največ 800 evrov.

 

Štirikolesniki za začetnike

Gre za malo šibkejše štirikolesnike, ki so dostikrat tudi električni in imajo nižjo hitrost, so lahki in majhni ter malo lažji za upravljanje. Spadajo v cenejši rang, enako. kot mladinski štirikolesniki in jih boste dobili že za 400 do 800 evrov ali celo manj, če posežete po mladinskem štirikolesniku.

 

Kaj je štirikolesnik UTV?

UTV-ji so specializirani za delo. Gre za velika in zmogljiva vozila, na katerih lahko potniki sedijo drug ob drugem na sedežih ali klopeh. Običajno ima tak štirikolesnik tudi veliko prostora za shranjevanje, da lahko z njim prevažate opremo ali zaloge, predvsem tja, kamor tovornjak ne more priti. UTV-ji so zelo priljubljena kmetijska vozila, saj lahko vlečejo krmo, seno in prikolice.
UTV-ji so prilagodljivi in vsestranski, vendar ima to svojo ceno, ki se začne pri  4000 evrih, doseže pa lahko tudi preko 30.000 evrov. Imeli boste tudi dodatne stroške, kot so varnostna oprema, zavarovanje in nekateri priključki, ki bi jih morda želeli imeti za delo na kmetiji.
Najboljši UTV-ji za delo na kmetiji imajo običajno lastnosti, kot so prostor za shranjevanje za tovor, zanesljiv motor in sposobnost vleke. Nekateri najboljši in najbolj priljubljeni UTV-ji, ki so opremljeni s posebnimi funkcijami za delo in kmetovanje, so Kawasaki Mule Pro-FXT, Honda Pioneer 1000, Yamaha Viking EPS in Can-Am Defender.

štirikolesnik

 

Športna ATV terenska  vozila

Športni ATV-ji so lahki štirikolesniki, ki imajo prostornino motorja od 250 do 700 ccm. Imajo izjemno vzdržljivo vzmetenje za varno obvladovanje skokov, neravnega terena in zavojev. 

Športni štirikolesnik ATV je mogoče spremeniti in izboljšati s precej dodatkov za ATV-je, ki lahko spremenijo, ne samo slog štirikolesnika, temveč tudi njegovo zmogljivost.
Terenska vozila z veliko uporabnostjo so veliko težja. Njihovo vzmetenje je  manj gibljivo. Imajo precej velik motor in več dodatne opreme, namenjene za specializirano delo, vojaške in policijske potrebe, za kmetovanje ali lov. Čeprav ta štirikolesnik izdelujejo za več namenov, povezanih z različnimi dejavnostmi, se s temi terenskimi vozili da uživati tudi rekreativno. 

 

Štirikolesniki glede na tip in način uporabe

Štirikolesnik ima lahko različno število koles in je tudi različnih velikosti. Obstajajo pa tudi razlike med ATV-ji glede na njihovo predvideno uporabo. Najbolj priljubljeni tipi štirikolesnikov so štirikolesna terenska vozila Utility, Sport ATV in Side by Sides, pri katerem voznik in sovoznik sedita drug ob drugem.

 

Utilit

Utility ATV-ji so najbolj priljubljena vrsta ATV-jev, ki imajo običajno kratko vzmetenje, velik motor in več dodatne opreme, namenjene delu ali lovu.
Utility ATV-ji se uporabljajo v panogah, kot so kmetijstvo in gozdarstvo, kjer se opravljajo popravila, krmljenje in druge naloge. Ta štirikolesnik je zelo priljubljen tudi med lovci, ki prečkajo razgiban teren in pogosto prevažajo težak tovor. Tudi električni terenci postajajo priljubljeni pri lovcih, saj se zaradi tihega motorja lahko premikajo bolj tiho, da ne plašijo divjadi.

 

Komunalna vozila

Komunalni ATV-ji pa se uporabljajo bolj za puščavske terene, ki jih ni pri nas.

Športni ATV-ji

Športni ATV-ji so druga najbolj priljubljena vrsta ATV-jev. Ta terenska vozila imajo prostornino od 250 ccm do 700 ccm in so lahka. Imajo veliko vzmetenja za poskoke preko terena, neravnine in zavoje. Ta štirikolesnik je mogoče močno spremeniti in izboljšati z veliko dodatkov za spreminjanje sloga in zmogljivosti.
Športni ATV-ji so veliko hitrejši od drugih vozil, ki temeljijo na njihovih uporabnostih. Zasnovani so tako, da so čim bolj lahki in imajo zelo prizanesljivo vzmetenje ter odziven motor. Športni štirikolesnik se na dirkah uporablja zato, ker je hiter in zaradi boljšega vzmetenja v primerjavi z drugimi vrstami ATV-jev.

štirikolesnik
Side by side ATV-ji

Vzporedni ATV-ji se včasih imenujejo SxS ali Rhino’s. So kot vozički za golf, le da imajo vzmetenje, so kot športni štirikolesniki z večjim in močnejšim motorjem. SxS s svojo sposobnostjo prevoza potnikov in tovora, majhno težo, izjemnim vzmetenjem in kratko medosno razdaljo, lahko vas in vaše prijatelje popelje na mesta, za katera morda niste mislili, da so dosegljiva.
SxS postajajo najbolj priljubljeni v majhnih podeželskih skupnostih. Ta štirikolesnik uporabljajo kot podporna vozila na dirkah in drugih prireditvah, da zagotovijo večjo dinamiko pri prevozu in mobilnosti. Namenjena so za reševanje požarov in reševanje ljudi ali za vojsko, katera jih pogosto močno spremeni za lastne posebne namene.

 


4 stvari, na katere morate posebej paziti pri nakupu štirikolesnika

Vedeti morate, da so sedeži na ATV-jih izdelani tako, kot sedlo in to vozilo dejansko zajahate enako, kot motor. Medtem, ko imajo UTV-ji nameščene klopi ali sedeže, kot pri avtomobilu.

 

Preverite, kakšno ima štirikolesnik krmiljenje. ATV uporablja krmilo za krmiljenje tako, kot je to pri tradicionalnih kolesih in motorjih, medtem ko ima UTV volan, kot je v avtomobilih ali tovornjakih.

 

Velikost večine motorjev se meri v kubičnih centimetrih (ccm). Ti merijo prostornino valja. Pri več valjnih motorjih se meritev kubičnih centimetrov (kubikov) izraža v celoti kot seštevek vseh valjev skupaj.

Različne vrste ATV-jev imajo različno prostornino motorja. Obstaja štirikolesnik s 50 kubiki, kot je mladinski ATV. Potem so še 700 kubičnih športni štirikolesniki in 800 kubični delovni ATV-ji. Nenazadnje so še tisti, ki imajo nad 1000 kubikov z oznako SxS. Ti so bolj namenjeni vojski, policiji in podobnim službam.

štirikolesnik

Na podlagi vsega, kar veste o ATV-jih in UTV-jih, lahko izberete tako terensko vozilo, ki najbolj ustreza vašim potrebam in življenjskemu slogu. To pomeni da, če iščete nekaj, kar bi vam pomagalo vleči stvari, olajšati lov in delati na kmetiji, potrebujete UTV. Če ste bolj kolesar ali motorist, ki občasno rad dirka, bi bil ATV kot nalašč za vas.

 

Katere proizvajalce ATV-jev in UTV-jev izbrati za najboljšo kakovost?

 

Naj naštejemo nekaj izjemnih in priznanih proizvajalcev štirikolesnikov, ki jih priporočamo in se vam jih splača izbrati za sebe. 

 

Polaris

Polaris proizvaja nekaj najboljših UTV-jev na svetu. Polarisova terenska vozila imajo zelo veliko moč in so resnično zmogljiva. Tudi njihov zunanji izgled je zelo prefinjen in dodelan. Opremljeni so s številnimi funkcijami, ki si jih želite. 

Najbolj priljubljen štirikolesnik Polaris je gotovo terensko vozilo, kamor spadajo modeli kot sta Sportsman in Scrambler, medtem, ko so Ranger, RZR in General odlični UTV-ji.

 

Can-Am

Can-Am ponuja popolno kombinacijo vodilnih zmogljivosti v industriji, natančno izdelanega vodenja in dizajna, usmerjenega v vožnjo. Priljubljena ATV-ja podjetja Can-Am sta Outlander in Renegade, priljubljena UTV-ja pa sta Maverick in Commander.

 

Yamaha

Uresničite svojo pustolovščino z Yamaho! Izdeluje široko paleto trpežnih in zanesljivih terenskih ter gospodarskih vozil za vožnjo po raznih razgibanih poteh, za dirke, delo, kmetovanje, lov in še več. Priljubljen terenski štirikolesnik je Kodiak, pridružuje pa se mu še Grizzly. Med priljubljenimi ATV-ji, ki jih proizvaja Yamaha, sta Viking in Wolverine.


štirikolesnik

Honda

Honda izdeluje ATV-je in UTV-je, ki so narejeni za delo in zabavo. Med priljubljena terenska vozila spadata FourTrax Rancher in TRX. Med priljubljene UTV-je pa spadata Pioneer in Talon.

 

Kawasaki

Kawasaki proizvaja zmogljive, uporabniku prijazne ATV-je in UTV-je, ki so opremljeni s funkcijami za povečanje rekreacijskih zmogljivosti in še več. Priljubljena terenska vozila sta Brute Force in KFX. Štirikolesnik Side by Side pa je Mule, za njim pa ne zaostaja niti Teryx.

 

Suzuki

Suzuki je leta 1983 predstavil prvi ATV štirikolesni v tej industriji. Zdaj izdelujejo popolnoma prenovljene modele, ki so opremljeni s funkcijami in so pripravljeni za delo in igro. Priljubljena terenska vozila Suzuki sta KingQuad in QuadSport.

 

Textron

Textron je znan po tem, da izdeluje ATV-je, ki temeljijo na moči in zmogljivosti. Z nakupom Arctic Cat-a leta 2017 pa imajo odlično paleto vozil. Priljubljen ATV štirikolesnik je Alterra, ki se mu pridruži še Mudpro. Priljubljena UTV-ja pa sta Wildcat in Prowler.

 

TOP 5 najboljših ATV-jev v letu 2021

 

Za leto 2021 so proizvajalci dali vse od sebe, da bi izdelali najboljše nove štirikolesnike, ki so namenjeni za divjino. Kateri štirikolesnik ATV pa je najboljši za vas? Odločiti se boste morali sami. Predstavljamo 5 najboljših ATV-jev v tem letu, ki vam bodo pomagali uresničiti vašo pustolovsko žilico.

štirikolesnik
POLARIS SPORTSMAN 570 ULTIMATE TRAIL LE

 

Sportsman 570 je že sam po sebi odličen štirikolesnik. Poganja ga 44 konjski in 567 kubični eno valjni motor ProStar, ki ga hladi tekočina. Ta motor ima veliko moč v vseh situacijah in je kot nalašč za vožnjo po brezpotju in gorskih poteh. 

Ima tudi dvojno blokado in vzmetenje A-arm s 26 inčnimi pnevmatikami, ki so na 14 inčnih platiščih. Ta štirikolesnik ima vgrajeno Ride Control Tech tehnologijo, vključno s tremi načini dodajanja plina. 

Sportsman ima LED razsvetljavo in vitlo Polaris HD z visoko nosilnostjo. Ima že tovarniško nameščen nosilec pluga, tako da lahko enostavno dodate snežni plug. Ta štirikolesnik je eden najprimernejših strojev, s katerim lahko delate na kmetiji in je hkrati odličen stroj, s katerim lahko uživate v brezskrbni vožnji po brezpotjih.



HONDA FOURTRAX FOREMAN RUBICON DCT EPS DELUXE

 

Eden najbolj priljubljenih strojev je Honda Rubicon. Najnovejša različica tega stroja ima 518 kubični PGM-FI eno valjni motor, ki teče skozi menjalnik, ki ima   dvojno sklopko. Sistem z dvojno sklopko je edinstven za Hondo, saj ne uporablja jermena CVT. Lahko ga uporabljate tako, da prestavlja samodejno, ali pa lahko preklopite tudi v ročni način elektronskega prestavljanja in sami upravljate s prestavami. 

Zelo dobro je, da ima ta štirikolesnik pet prestav in vzvratno prestavo. Na voljo je tudi dvo in štirikolesni pogon s Traxlokom. Sprednji diferencial je zaklenjen. Motor in menjalnik delujeta skupaj, tako da daje občutek, kot da ima štirikolesnik močnejši motor. Tudi sedež je neverjetno udoben. Zaradi splošnega občutka in kakovosti vožnje pa je ta neverjeten ATV izbran za zmagovalca leta 2021. K temu dodajte še legendarno Hondino zanesljivost in imate odličen štirikolesnik.



CAN-AM OUTLANDER MAX LIMITED

 

Ko želite imeti na voljo najučinkovitejši stroj za dviganje bremen, si oglejte Can-Am Outlander Max Limited letnik 2021, ki Ima močan 1000 kubični motor Rotax V-twin z 91 konjskimi močmi in z vsemi funkcijami, ki bi jih pričakovali. 

Ta štirikolesnik ima na primer dvokolesni ali štirikolesni diferencial Visco-Lok QE s samodejnim zaklepanjem Can-Am. Ima tudi tri načine uporabe servo volana, ki vam omogoča, da izberete vrsto krmilnega volana, ki vam najbolj ustreza. 

Njegovo vzmetenje je Limited Fox 1.5 Podium QS3 z amortizerji za nastavljivo in gladko vožnjo. 

Vaš sopotnik ima lahko dvižni sedež, ki je nekoliko dvignjen nad voznikom. Sedež je opremljen z visokim hrbtiščem z neodvisnimi nasloni za noge ter držali za roke. 

Da bi lahko prepeljali več tovora, se lahko odklopi tudi zadnji sedež. Štirikolesnik Outlander ima 7 inčni digitalni zaslon z vsemi informacijami, ki jih potrebujete. Poleg tega pa imajo nekateri modeli vgrajen odstranljiv Garmin Montana 650t GPS na dotik, ki vam pomaga s super navigacijo, da z lahkoto potujete po terenu. 

Outlander ima tudi ročne ščitnike, blatnike, prednje in zadnje odbijače ter vitlo za vleko nekaj ton. To je popoln stroj za potovanje v dvoje.



YAMAHA GRIZZLY EPS XT-R

 

Eden zelo priljubljenih ATV-jev je Grizzly proizvajalca Yamaha. Gre za enega najbolj zanesljivih strojev, ki so danes na voljo, s katerimi pa je tudi vožnja zabavna. 

Grizzly deluje na 686 kubičnem SOHC eno valjnem motorju. Njegov navor je pošasten. Napaja se z elektronskim vbrizgom goriva in teče skozi legendarni Yamahin avtomatski menjalnik z rebrastim jermenom. Ta zver ima Yamahin trikotni diferencial On Command, ki vam ponuja najboljše možnosti oprijema. 

Izdelek XT-R štirikolesnik je vreden vsakega centa, če želite najboljše rezultate, ko postane teren bolj ekstremen. 

XT-R ima 27 inčne Maxxisove pnevmatike Zilla, ki se oprimejo terena kjer koli. Tudi, ko so pnevmatike trde. Celotne drsne plošče ščitijo spodnjo stran stroja. Vgrajeni vitel Warn 2500 VRX, ki vas reši iz težav, če se znajdete v njih. In verjemite nam, da je vožnja z Yamaho zelo zabavna.



POLARIS SCRAMBLER XP 1000 S

 

Če čutite potrebo po hitrosti, je Scrambler XP 1000 S najboljši ATV, ki je na voljo za hranjenje vaše adrenalinske lakote. Ta stroj je zver. Ima 89 konjski dvo valjni motor ProStar 952 ccm. Ta štirikolesnik vsebuje vse, kar pričakujete od Polarisa, kot je On Demand AWD. Ima pa nekaj resnih dodatkov za zmogljivost, ki jih je Polaris zasnoval v tem modelu. 

Širši je za 22 cm in daljši za 6 cm, kar mu daje izjemno stabilnost, zlasti pri višji hitrosti. Ima sprednji diferencial in polovične gredi RZR XP 1000. Scrambler je noro zabaven in izjemno stabilen pri višji hitrosti. Če želite res hitro potovati po neravnem terenu, je to najboljši ATV štirikolesnik za vas.