Štirikolesnik 125ccm ali štirikolesnik 250ccm – katerega izbrati?

Če želite kupiti štirikolesnik zase, ker ste začetnik, ali za otroka in za kakšno pomoč doma, se gotovo sprašujete, ali bi kupili štirikolesnik 125ccm ali pa bi se raje odločili za štirikolesnik 250ccm. Odločitev je res težka, vendar ne nemogoča, ko izveste, katere so razlike ter prednosti obeh štirikolesnikov. Po tem boste vedeli, kateri bolj ustreza vašim željam in pričakovanjem. Štirikolesnik 125ccm stane med 500 in 700 Evri, medtem ko štirikolesnik 250ccm lahko dobite za tisoč do nekaj tisoč Evrov. Štirikolesnik 125ccm je boljša izbira za tiste, ki bi radi imeli dobro prevozno sredstvo za zabavo in rekreacijo. Če pa bi ga imeli kot pomoč doma, na primer pluženje snega z dvorišča, izberite močnejši model. Vsi štirikolesniki pa so narejeni nalašč za neraven in razgiban teren v naravi. Poglejmo si nekaj modelov in kaj nam nudijo.

Zakaj izbrati štirikolesnik 125ccm?

Štirikolesnik 125ccm je malo močnejši od najšibkejših Quadov in je primeren za več generacij. Lahko ga vozijo otroci starejši od 8 let in odrasli. Njihova nosilnost je med 90 in 120 kg, kar je dovolj, da se na njem lahko vozijo tudi odrasli. Ta model je primeren za začetnike, ki se šele privajajo na vožnjo s štirikolesnikom, ker ni prav enostavna, saj so pospeški kar močni.

Ker ima štirikolesnik 125ccm kratko medosno razdaljo, je lahko zelo nevaren in se ob nepravilni uporabi tudi prevrne. Ni za uporabo na asfaltu, ampak je primeren za divjo vožnjo po brezpotju in za dirkanje po naravnem terenu. Vozi se ga kot motor, le da je na štirih kolesih. Ima dva sedeža, enega za drugim.

Nekateri majo tudi avtomatske menjalnike ter možnost izklopa na daljavo. Če jih vozijo otroci, je ta funkcija koristna, da se jih ustavi, preden naredijo neumnost. Spodaj si oglejte izbrane modele izbranih štirikolesnikov.

Štirikolesnik 125ccm BigFoot

Ta štirikolesnik 125ccm je simpatičen in med najcenejšimi, saj boste zanj odšteli zgolj 550 Evrov. Dobite ga tudi na obroke. Poganja ga 4 taktni motor, ki deluje na bencin, kar pomeni, da ima moč za klance. Ima pa kar dvojni izpuh in športni filter. Akumulator pa je 12V/5Ah.

Uporabljajo ga lahko tisti, ki ne presegajo teže 120 kg s tovorom vred, če na primer imate na sebi nahrbtnik ali peljete kak drug tovor. Z lahkoto ga zaženete, saj deluje na električni zagon s ključem, kot je to navada pri motorjih. Zgleda podobno kot motor na štirih kolesih in ima podobno krmilo. Če ga uporabljajo otroci, je dobro to, da lahko nastavite končno hitrost, ki jo lahko doseže. Lahko ga kontrolirate tako, da ga izklopite na daljavo z daljinskim upravljalnikom. BigFoot štirikolesnik 125ccm ima še alarmno napravo.

Štirikolesnik 125ccm Renegade avtomatik

Štirikolesnik 125ccm Renegade je cenovno malo dražji, saj boste zanj odšteli 750 Evrov. Ima pa 4 taktni bencinski motor ter avtomatski menjalnik z vzvratno prestavo. To so njegove bistvene prednosti pred zgornjim modelom, saj ima vse ostale lastnosti enake.

Zakaj izbrati štirikolesnik 250ccm?

Štirikolesnik 250ccm je v primerjavi proti modelu štirikolesnik 125ccm močnejši in ima več funkcij, zato je tudi dražji. Predlagamo, da se z njim vozijo bolj izkušene osebe in otroci nad 14 let, ki se že znajo bolje obvladovati  motorično in čustveno.

Je super za učenje vožnje in dirkanja, če katero osebo v to vleče in želi postati dirkač ali poklicni voznik. Štirikolesnik 250ccm ji bo dal res veliko novih in dobrih izkušenj, kako se tako vozilo obnaša na neravnem in divjem terenu. V klance bo gotovo bolje speljal, kot šibkejši model in tudi dvorišče lahko spluži. Pa poglejmo dva zanimiva modela, ki se jih dobi pri nas.

EGL Moto Kasaki 250cc

Štirikolesnik 250ccm Kasaki ima 4 taktni motor, ki je vodno hlajen, kar je razlika od šibkejšega zgoraj predstavljenega modela. Ima električen zagon motorja na ključ. Prenosni sistem, ki ga uporablja za prenos moči z motorja pa je veriga. Ima 5 prestav in lahko peljete tudi vzvratno, kar je prednost, ker se lahko rešite iz kakšne zagate v naravi. Sklopka pa je ročna. Največjo hitrost, ki jo doseže je 80 km/h.

Sprednje in zadnje zavore imajo diske, kar pomeni, da so zelo varne in učinkovite. V tem je boljši kot štirikolesnik 125ccm. Je pa precej dražji in boste zanj odšteli okoli 1400 Evrov.

Model Bashan 250cc

Štirikolesnik 250ccm Bashan je najnovejši model pri nas in je izjemno zanimiv ter atraktiven na pogled. Stane okoli 3 tisočake. Krasijo ga najnovejši dizajn, ki zgleda kot dirkalni avto ter velike napihljive pnevmatike spredaj in manjše valjaste zadaj. Ima dobre amortizerje, zato pa je vožnja z njim po neravnem terenu precej udobna ter varnejša od ostalih modelov.

Super je to, da ima homologacijo za dve osebi, kar pomeni, da se z njim lahko peljete tudi po cesti, česar sicer ne priporočamo, ker ni narejen za asfaltne ceste. Lahko ga registrirate, vendar pa boste potrebovali vozniški izpit B kategorije.

Motor je 229 cm3 in ima vodno hlajenje, prenos pa je verižni. Tovarniško je omejen na končno hitrost 80 km/h. Ima polavtomatski menjalnik s petimi stopnjami ter vzvratno prestavo. Vžge pa se z elektronskim vžigom.

Blažilniki se dajo nastaviti na bolj mehko ali bolj trdo vožnjo.

Za varnost zaviranja pa skrbijo diski na vseh štirih kolesih. Ima rezervoar za gorivo, ki sprejme 8 litrov bencina in še nekaj rezerve.

Bashan štirikolesnik 250ccm je tudi kot delovni model, ki se lahko dodatno opremi še s snežno desko oziroma plugom za pluženje snega po terenu. Ima  tudi vitel, ki vas lahko reši iz marsikatere zagate ali pa reši koga drugega. Opremljen je z LED smerniki, da je bolj varen na cesti, če se po njej vozite ali plužite.

polaris

Ima še nosilec za vlečno kljuko, ki jo lahko namestite in vlečete prikolico. Zato ga lahko uporabite tudi na kmetiji ali v gozdu za delo.

Katerega torej izbrati?

Če povzamemo, se štirikolesnik 125ccm splača kupiti za rekreacijo, za začetnike in za otoke, da se učijo voziti štirikolesnike. Ker niso tako močni, so bolj varni in se jih da tudi ustaviti z daljinskim upravljavcem. Dosegajo nižje hitrosti, kot močnejši Quadi. Za štirikolesnik 125ccm tudi ni treba imeti vozniškega izpita, vendar se ga po cesti ne sme voziti, če nima homologacije.

Tisti, ki potrebujete več, močnejši Quad in delovni stroj, večje hitrosti in ste bolj vešči vožnje, pa si lahko omislite 250cc Quad z dodatno opremo. Če ga potrebujete za delo na kmetiji ali v gozdu, je super izbira, kot tudi za dolga potovanja po naravi, šport in rekreacijo.