4 kolesnik: 3 najpomembnejše smernice ob nakupu

Štirikolesnik oziroma 4 kolesnik je priljubljeno vozilo, primerno za vožnjo po vseh terenih. V vas bo prebudil adrenalin ter užitek ob uporabi, vas popeljal do skrajnosti in vam pokazal svojo surovo moč, ki jo skriva pod pokrovom. Možnosti za izbiro pravega štirikolesnika je dandanes kar veliko, saj je tržišče že zapolnjeno z različnimi vrstami, ki so primerni za osebno in poslovno rabo. Ob tem so prav tako odlični za pomoč pri domačih opravilih na kmetiji, lovih in gradbiščih. Kvaliteten 4 kolesnik je vsestransko uporaben in vreden svojega denarja.

Če ste pred nakupom štirikolesnika, ampak ne veste, kako bi se zadeve lotili, ker nimate izkušenj, vam bomo z veseljem pomagali odgovoriti na vsa vprašanja, ki bi se vam postavila. Razjasnili vam bomo ozadje štirikolesnikov s tremi osnovnimi smernicami, napotki in zanimivostmi – da bo vaša odločitev lažja.

 1. Kako postopati pri nakupu štirikolesnika?

Mi bi rekli, da je ena izmed zabavnih in celo nujnih stvari pred nakupom nove adrenalinske igračke zagotovo poizvedba. Torej, zanima nas, kje prodajajo 4 kolesnik, zato se najprej pozanimamo pri kakšnem znancu ali prijatelju, če se spozna na ta vozila in če nam lahko kakšnega priporoči. Nato malo pobrskamo po spletu in vidimo, kakšne so ponudbe ter, seveda, kje bi si lahko kakšnega ogledali.

Pred nakupom štirikolesnika se je treba tudi pozanimati o stroških vzdrževanja, dodatni opremi in ne nazadnje razmisliti o vaših željah. Ali je to vozilo za vsakodnevno adrenalinsko vožnjo, sproščeno obcestno vožnjo, ali bi potrebovali delavski 4 kolesnik, ki je večje zmogljivosti in bolj robusten?

Izberemo si morda nekaj bližnjih trgovin in jih obiščemo, da vidimo te motorje še v živo in jih prav tako preizkusimo. Zagotovo ima svojo vlogo tudi videz in ne samo zmogljivost ter funkcionalnost. Tam nas bodo strokovnjaki vprašali, za kaj ga potrebujemo in kakšne so naše želje. Te je pred odhodom v trgovino že dobro vedeti, da lahko trgovcu poveste, kaj želite, saj vam tako lahko poda najboljšo ponudbo.

 1. Kateri 4 kolesnik je pravi za naše potrebe?

4 kolesnik je vozilo, ki ga lahko vozijo že praktično otroci, a tu seveda veljajo neke omejitve, poleg tega jih je treba zagotoviti čim varnejšo vožnjo. Seveda je vsak zase prilagojen našim potrebam in željam. Tukaj si je potrebno zadati tudi cenovno omejitev, imeti moramo prostor, da ga lahko garažiramo, dobro pa je vedeti tudi, kolikšno nosilnost potrebujemo.

Če ste začetnik, vam bodo strokovnjaki zagotovo svetovali osnovno ATV (vozilo za vse terene) različico, ki je opremljena s štirimi avtomatskimi prestavami, zračno hlajenim manjšim 4-taktnim bencinskim motorjem, ki ima zmogljivost 9 KW, ter 9 litrskim tankom za gorivo. To je začetniški model, ki je dovolj zmogljiv za enostavno vožnjo po ravnem terenu.

V kolikor pa ste adrenalinska duša ali bi potrebovali 4 kolesnik za delovne potrebe, pa boste potrebovali zmogljivejšega brata ATV ali večji UTV (delovno vozilo) motor. Ta vam bo zagotovil več prostora za nošenje in vleko dodatne opreme, prostor za sovoznika in zmogljivejši motor, ki je narejen za neravne površine in brezcestne poti.

Štiri vrste štirikolesnikov za vse  

Zagotovo ste slišali, da so prvi 4 kolesnik zasnovali v 50. letih na Japonskem, je tako? Nastal je v podjetju Suzuki, ki so mu kar hitro sledili tudi v podjetju Honda, kjer so razvili prvi, pravi predhodnik ATV-ja, kot ga poznamo danes.

Vsa znana podjetja, ki izdelujejo 4 kolesnik, imajo na voljo štiri vrste:

 • otroške (majhni motorji z omejeno, minimalno hitrostjo);
 • športno-adrenalinske (s kletko, pasovi in večjim navorom);
 • delavske necestne (večji z večjo zmogljivostjo in močnejšim motorjem);
 • »turistične« – UTV-je (večji, varnejši in primerni za družine ter več prtljage)

Izdelani za skoraj vsako potrebo so razdeljeni na te kategorije, ki se ločijo po zmogljivosti, velikosti in seveda funkcionalnosti. Poglejmo si sedaj še približne cenovne omejitve, ki jih prinesejo s sabo ti izjemno priljubljeni motorji.

 1. Cenovni okvir nakupa štirikolesnika

Kar zadeva ceno štirikolesnika, ki bi ga želeli imeti, je seveda to odvisno od same opreme, zmogljivosti in pa vrste. Če v grobem pogledamo, je ATV običajno cenejši od UTV, kar je smiselno, saj UTV nosi veliko večjo težo in ima več dodatnih varnostnih funkcij (kletka, varnostni pasovi, volan, ponekod tudi vetrobransko steklo), ki jih lahko dodatno še sami nadgradite.

Torej, za začetniški ATV je potrebno odšteti od 450 € pa vse tja do 1.200 €, nadgradnjo osnovnega modela pa dobite že za od 3.000 € do 6.500 €.

Medtem pa boste za dober in zmogljiv UTV 4 kolesnik odšteli od 4.000 € pa vse tja do 30.000 €. Ne pozabite na varnostno opremo in zavarovanje, kar mora 4 kolesnik tudi imeti.

Priporočamo, da se odločite pametno in premišljeno, saj je to kot neke vrste avtomobil, vendar v manjši konstrukciji in nižjimi stroški.

Katera so torej vprašanja, ki bi si jih bilo ob nakupu vredno postaviti?

 • Za kaj želimo uporabiti 4 kolesnik? (osebna, domača ali poslovna opravila)
 • Kako močnega potrebujemo?
 • Po kakšnem terenu se bomo vozili?
 • Koliko prostora bi potrebovali za shranjevanje takšnega štirikolesnika?
 • Katero dodatno opremo je potrebno dokupiti, za določen 4 kolesnik?
 • Kolikšni so stroški za vzdrževanje in garažiranje (poleti in pozimi)?

Zakaj priljubljenost štirikolesnika tako raste?

Z gotovostjo lahko trdimo, da je 4 kolesnik priljubljen ravno zaradi možnosti vožnje po različnih terenih, ki jo premore. Z njim se lahko vozimo po cesti, gozdu, bregovih, vodi in več.

Priljubljen je prav tako zato, ker:

 • zanj ne potrebujete dodatne kategorije izpita (vozite ga lahko z B-kategorijo);
 • nudi udobno in stabilno vožnjo;
 • obvladuje več različnih terenov kot večina ostalih vozil;
 • je zelo vodljiv, okreten in odličen za terenska opravila;
 • je lahko v uporabi v letnem in zimskem času;
 • cenovno niso tako dragi v primerjavi z ostalimi vozili.

Najboljši 4 kolesnik je ta, ki zmore premagovari vse ovire in je na terenu fleksibilen in okreten. Zato z vsakim novim letom prihajajo boljše in modernejše različice novih štirikolesnikov, ki jih nadgrajujejo in izboljšujejo od prejšnjih, starejših različic.

Ker je povpraševanje po delovnih in rekreativnih 4 kolesnikih vse večje, so se izdelovalci prilagodili in ustvarili takšnega, ki ima karakteristike obeh. Poseben, a priljubljen 4 kolesnik vsebuje brezstopenjski menjalnik, nižje težišče in širše koloteke oziroma pnevmatike. Zanimivo je prav tako dejstvo, da se je od osemdesetih let naprej navor v štirikolesnikih povečal kar za enkratno kubikažo. Takšni motorji sedaj premorejo veliko več moči, so lažje vodljivi, bolj varčni.

Za nakup torej potrebujete le denar, čas in pa želje, ki jih zaupate strokovnjaku. Potem pa samo še uživate v vožnji svojega novega konjička.