Štirikolesnik Yamaha vedno bolj priljubljeni tudi v Sloveniji

Slovenski ljubitelji divjih in neobljudenih cest se vedno večkrat odločajo za nakup ravno Yamahinih štirikolesnikov. Vas zanima zakaj? Več o tem, kaj Yamahini mojstri trenutno ponujajo in zakaj je štirikolesnik Yamaha vedno bolj priljubljen nakup tudi za slovenske voznike »divjih src«, si preberite v nadaljevanju članka. Poleg tega pa vam bomo predstavili tudi nekaj najosnovnejših informacij, ki jih je še posebno nujno vedeti pred nakupov kakršnegakoli štirikolesnika.

Izberite štirikolesnik po lastni želji

Nakup štirikolesnika za večino ljudi zagotovo ni nepremišljena oziroma impulzivna naložba. Poleg cene pa je največkrat prav način vožnje odločilnega pomena za to, katere vrste štirikolesnik boste si boste kupili. Ne pozabite, da mora kupljeni štirikolesnik vedno odgovarjati na potrebe vašega življenjskega sloga. Tudi med Yamaha štirikolesniki imajo kar tri glavne  vrste štirikolesnikov, ki se lahko prilagajajo vašim vsakodnevnim potrebama, a o tem več v naslednjem poglavju našega članka. V osnovi jih uporabljamo ali za terenska vozila za hitro vožnjo ali za specializirano terensko vožnjo za opravljanje določenega dela. Ta delitev je omejena predvsem na način uporabe. Tisti, ki se prvič srečajo s štirikolesniki, pa največkrat slišijo za kratici ATV in UTV. Pa si poglejmo kaj pomenita.

 • ATV štirikolesniki

Mehanične značilnosti, ki odlikujejo ATV štirikolesnike se skrivajo predvsem v: zelo trdnem vzmetenju, pnevmatikah nizkega tlaka, dobremu stopnjevanju hitrosti in zanesljivosti med upravljanjem krmila v nepredvidljivih ovinkih. ATV štirikolesniki so najbolj primerni za vožnjo po bolj zahtevnem, strmejšem, neširokim, močno blatnem terenu. V poštev pridejo voznikom, ki uživajo v vožnji s hitrimi zavoji in »off road« enojnimi cestami, polnimi nepredvidljivosti. Velika prednost ATV štirikolesnikov je tudi v njihovi cenovni dostopnosti, večji okretnosti, majhni teži in posledično priročni mobilnosti tudi izven blatnih cest. Vse naštete lastnosti štirikolesnikov pa se vam bodo dobro obrestovale, če si sami želite vznemirljive vožnje po odročnih in težko dostopnih cestah.

 • UTV štirikolesniki

V nasprotju s prej opisanimi ATV štirikolesniki, ki so primerni bolj za rekreativne adrenalince, pa so UTV verzije štirikolesnikov mišljene za tiste, ki štirikolesnike potrebujejo za različna fizično bolj zahtevna dela. Prav  zato, ker njihova namembnost ni izključno namenjena adrenalinskemu uživanju v naravi se UTV štirikolesniki pogosto imenujejo tudi obstranski štirikolesniki. Vedno pogosteje jih lahko namesto traktorjev srečamo na bolj mehaniziranih kmetijah, saj se z njimi zlahka prevaža krma kot je seno. V drugih panogah pa se uporabljajo predvsem zaradi moči s katero vlečejo težje in bolj okorne predmete. UTV štirikolesnike odlikujejo naslednje lastnosti: udobna vožnja, prostornost, dobra nosilnost in moč.

Delitev na ti dve skupini je zelo osnovna, zato ne bodite presenečeni, da se proizvajalci štirikolesnikov kot je Yamaha, poslužujejo svoje bolj specifične, mogoče bolj komercialne kategorizacije.

Izberite si svoj popolni štirikolesnik Yamaha

Yamaha štirikolesniki se v osnovi glede na način uporabe delijo na dve večji skupini. Prva je ATV ali side by side skupina ter golf štirikolesniki. V tem članku se bomo osredinili na prvo, bolj popularno skupino, v kateri si lahko svoj lasten štirikolesnik Yamaha izberete med utility, leisure ali sport kategorijo.

 • Utility Yamaha štirikolesniki

Modeli, ki jih Yamaha uvršča v to kategorijo, so naslednji:

 • Viking EPS – odlikuje ga večnamenskost, vzdržljivost in prilagodljivost različnim terenom.
 • Kodiak 700 EPS SE – zaradi zmogljivosti namenjen predvsem kmetom, gozdarjem in industrijskim uporabnikom.
 • Kodiak 700 EPS
 • Kodiak 450 EPS Alu Diff Lock
 • 2020 UMX AC

Vsi te modeli so bolj kot za športno udejstvovanje namenjeni za brezhibno opravljanje fizičnega dela. Takšen štirikolesnik Yamaha bi lahko šteli bolj pod prej omenjene UTV štirikolesnike.

 • Leisure Yamaha štirikolesniki

Ta kolekcija je primerna za tiste, ki si želite, da bi vaš štirikolesnik Yamaha bil pogost spremljevalec v športnem udejstvovanju. Izbirate lahko med naslednjimi Yamaha štirikolesniki:

 • Wolverine RMAX 4 1000 SE
 • Wolverine RMAX 4 1000
 • Wolverine RMAX 21000 SE
 • Wolverine RMAX 21000
 • Wolverine X4 850 – znan kot zelo okreten štirised.
 • Wolverine X2 850 Alu – oblikovno izpopolnjena inovacija leta 2021, ki bo vam in sovozniku omogočila udobno in razburljivo vožnjo po ekstremnem terenu.
 • Grizzly 700 EPS SE – ta in naslednji model sta primerna za tiste, ki imajo radi robustnost in prekoračevanje meja, predvsem hitrostnih.
 • Grizzly 700 EPS Alu
 • YXZ 1000R/SE- najboljši predstavnik športnega razreda v tej kategoriji, saj je njegova kabina zasnovana po zgledu lovskega letala.

Snovalci so si prizadevali, da bi bila zgoraj omenjena kategorija tista med Yamahinimi štirikolesniki, ki bi najbolje poosebljala kombinacijo tako robustne uporabnosti kot tudi športnega pridiha. Prav zato zagotovo ne boste zgrešili, če si kot prvi primerek omislili prav štirikolesnik Yamaha.

 • Sport Yamaha štirikolesniki

Verjetno lahko že po imenu sklepate, da je dotična kategorija namenjena izključno tistim, ki se ljubiteljsko ali pa celo profesionalno udejstvujete na dirkališču. Vabimo vas, da si med naslednjimi aktualnimi štirikolesnik Yamaha izberete prav svojega:

 • YXZ 1000R SS SE- s svojim sistemom Sport Shift je namenjen tistim najbolj kljubovalnim voznikom, ki si želijo osvajati prvenstva.
 • YXZ 1000R SS- velja za »naslednika« Yamahine tradicionalne dirkaške linije.
 • YXZ 1000R – popolna formula za tiste, ki ste po najtežjih terenih neustrašni.
 • YFM700R SE – štirikolesnik Yamaha, ki je najboljši približek profesionalnega dirkanja za rekreativne dirkače v celotni liniji.
 • YFZ450R SE- za adrenalinske ljubitelje, ki se ne bojijo preizkušati svojih zmožnosti in radi zmagujejo v slogu.
 • YFZ450R

Naslednji model lahko uvrščamo med otroške športne štirikolesnike, ker pa ga odlikujejo izjemne karakteristike ga obožujejo tudi starejši navdušenci adrenalinskega življenja.

 • YFM90R – to otroško štirikolesno Yamahino vozilo bo popolno za vse, ki boste vožnjo po blatnih cesta dovoli tudi svojim najmlajšim. Nič ne skrbite, saj so otroški štirikolesniki izjemno varnostno dodelani. Dotični električni model ima različne načine varovanja, eden od njih je tudi uravnavanje moči s pomočjo CDI priključka. Menjalnik je popolnoma enostavno zasnovan, zato bo učenje vožnje vaših otrok zelo lahko. Poleg električnega zagona ima tudi: verižni pogon, parkirno zavoro, omejevalnik plina, tri prestave, sprednje in zadnje zaprto bobnaste zavore in predvsem zelo varno in udobno ergonomijo.

Yamahini štirikolesniki zagotovo veljajo za ene najbolj naprednih in zanesljivih predstavnikov svoje vrste. Njihov sloves zagotovo odraža leta premišljenega načrtovanja, preizkušanja in prenavljanja. Izjemna funkcionalnost, moč in vzdržljivost štirikolesnika pa so zagotovo  karakteristike, ki privabljajo vedno več Slovenskih kupcev. Drzni in neukrotljivi vozniki pa ne pozabite, da naj bo varnost vedno na prvem mestu.