Delovni štirikolesniki – močni terenci na štirih kolesih

Terensko vozilo, znano tudi kot  gospodarsko vozilo ali pa preprosto štirikolesnik, je vozilo, ki je zasnovano tako, da obvladuje več različnih terenov kot večina drugih vozil. Čeprav je v nekaterih državah priznano tudi kot cestno vozilo, pa tega dovoljenja v mnogih državah še vedno nima. V svoji osnovni namembnosti so štirikolesniki namenjeni uporabi enega samega voznika, čeprav so nekatera podjetja razvila štirikolesnike, namenjene operaterju in poleg njega še enemu potniku. Med taka vozila spadajo tudi delovni štirikolesniki.

Kaj sploh so delovni štirikolesniki?

Delovni štirikolesniki so terenska vozila, ki so narejena in se uporabljajo bolj za delo kot pa rekreacijo. So velika, zmogljiva vozila, potnike pa lahko v njih sedijo drug ob drugem. Zgrajeni so z veliko prostora za shranjevanje, kar jim prinaša poleg velike mobilnosti še dodatno prednost kot delovnem vozilu. Običajno se uporabljajo za vleko opreme in zalog na lokacijah, zaradi katerih je uporaba tovornjaka nepraktična ali nemogoča. Voznik sedi in upravlja s temi vozili kot bi vozil motor, dodatna kolesa pa mu zagotavljajo večjo stabilnost pri počasnejših hitrostih. Čeprav je večina opremljena s štirimi kolesi, obstajajo tudi šestkolesni modeli za posebne namene.

Kakšne lastnosti imajo?

Delovni štirikolesniki imajo pogonske sklope, zelo podobne drugim terenskim vozilom in imajo velik poudarek na zmogljivosti za razgiban teren. So tovarniško opremljeni z zaščitno konstrukcijo proti prevračanju in s tem tudi omogočajo optimalno prevažanje tovora. Mnogi delovni štirikolesniki so opremljeni tudi s trdnimi pokrovi, vetrobranskimi stekli in celo ohišji kabine. Številni upoštevajo varnostne standarde, vključno z opomniki za uporabo varnostnih pasov, pregradami za noge, pregradami za ramena in kolke ter pregradami za roke, ki omejujejo izstop in izlet potnikov iz vozila med prevračanjem. To so prostovoljni standardi v skladu z ameriškim nacionalnim standardom za terenska vozila, ki pa se jih žal poslužuje le malo ljudi in pogosto so iz tega razloga nesreče z delovnimi štirikolesniki hujše, kot pa bi lahko bile.

Katere so glavne razlike med rekreacijskimi in delovnimi štirikolesniki?

Rekreacijski štirikolesniki ponujajo predvsem adrenalinski način gibanja na prostem. Običajno so opremljeni s sedežem, pri katerem vozite štirikolesnik z nogami na obeh straneh sedeža in krmilom, kot ga ima kolo ali motor. Čeprav je na voljo mnogo prilagoditev in modifikacij teh štirikolesnikov, imajo vseeno vsi enake tri lastnosti: položaj sedenja, položaj krmila in možnost uporabe vozila na vseh terenih razen vode.

Delovni štirikolesniki se za razliko od rekreacijskih štirikolesnikov torej uporabljajo bolj za specializirano delo kot pa za rekreacijo in omogočajo prevažanje večjih količin tovora, saj imajo veliko prostora za shranjevanje. Ravno zaradi veliko prostora za shranjevanje so tudi zelo priljubljena kmetijska vozila, saj lahko vlečejo krmo, seno in ostale kmetijske zaloge. Vedno bolj pa so delovni priljubljeni tudi v nekmetijskih skupnostih kot so na primer šole – uporabljajo jih za vleko predmetov, kot je športna oprema.

Kakšni so stroški delovnih štirikolesnikov?

Ena izmed izjemnih stvari pri delovnih štirikolesnikih je ta, da so prilagodljivi in ​​vsestranski, vendar ima to seveda svojo ceno. Novi delovni štirikolesniki se začnejo pri približno 5000 evrih in lahko dosežejo tudi do 30.000 evrov. Rabljeni so sicer lahko nekaj tisoč evrov cenejši, vendar bodite previdni pri nakupu po takih cenah. Nikoli ne morete zagotovo vedeti, kako so z vozilom zares ravnali in ali je bil redno servisiran in negovan. Pri stroških nakupa seveda ne pozabite na dodatne stroške kot so varnostna oprema, zavarovanje in kateri koli drugi dodatki, ki bi jih na svojem vozilu morda želeli.

Delovni štirikolesniki različnih znamk za različna dela!

Od tega, za kakšno delo bomo uporabljali naš delovni štirikolesnik, je odvisna tudi znamka vozila, ki ga bomo izbrali, saj so za različna dela potrebe različne karakteristike štirikolesnika. Najboljši delovni štirikolesniki za delo in kmetovanje imajo tako običajno lastnosti, kot so prostor za shranjevanje in tovor, zanesljiv motor in sposobnost vleke. Ko iščete tako vozilo za delo ali kmetovanje, poskrbite, da ima vse funkcije, ki jih potrebujete za opravljeno delo. Nekateri najboljši in najbolj priljubljeni, ki imajo na primer na voljo posebne funkcije za delo in kmetovanje, so Kawasaki Mule Pro-FXT, Honda Pioneer 1000, Yamaha Viking EPS in Can-Am Defender.

Znamka Polaris proizvaja nekaj najboljših delovnih štirikolesnikov na svetu. Polarisova terenska vozila so z močjo in zmogljivostjo zagotovo pripravljena na večje terenske izzive. Znamka Can-Am pa na primer ponuja popolno kombinacijo vodilnih zmogljivosti v industriji, njihovo natančno zasnovano upravljanje in oblikovanje je res osredotočeno na voznike. 

štirikolesnik

Delovni štirikolesniki znamke Yamaha zajemajo široko paleto trpežnih in zanesljivih terenskih in gospodarskih vozil za vožnjo po gozdnih poteh, delo, kmetovanje, lov in še več ter vam nudijo res veliko svobodo pri izbiri popolnega vozila zase. Med priznanimi proizvajalci so tudi Honda, Kawasaki, Suzuki in Textron, vendar pa poleg vseh naštetih obstaja še toliko več blagovnih znamk, ki izdelujejo ta vozila, zato se res prepričajte, da dobro raziščete trg in med delovnimi štirikolesniki  res najdete najboljšega zase.

Delovni štirikolesniki in varnost

Pri uporabi delovnih štirikolesnikov ne smete pozabiti na varnost in zaščito. Preden se odpravite na pot ali na delo, boste morali nekaj razmisleka nameniti še temu, da si med uporabo res zagotovite varnost. Priporočljivo je, da med vožnjo nosite zaščitna oblačila kot so dolgi rokavi, dolge hlače in čevlji čez gležnje. Priporočljive so tudi motokros rokavice, saj ne želite, da vam kamni ranijo roke.

Četudi ste izredno dober voznik, se nesreče lahko zgodijo in se tudi zgodijo. Pomembno je, da imate visokokakovostno čelado, da zaščitite pred poškodbami tudi svojo glavo. Čelade ne bi smele biti le udobne in trpežne z ustreznim prileganjem, ampak jih mora odobriti tudi pristojni organ, ki oceni primernost varnostne opreme.

Za zaščito oči so zelo pomembna motokros očala, saj je na poti veliko vetra, kamenja, umazanije, prahu in vej, ki bi lahko poškodovali vaše oči. Priporočljivo je tudi, da imate pri sebi vedno preprost nabor orodij, ki je v pomoč kadar ste na delu ali morda na problematičnem delu poti. Orodja bi morala vsebovati nekaj osnovnih predmetov, kot so morda švicarski nož, razni ključi, lepilni trak, merilnik tlaka v pnevmatikah in večnamenski izvijač. Priporočljivo je imeti pri sebi tudi, zračno črpalko, čepke za pnevmatike in karkoli drugega, da se po morebitnih težavah vrnete na poti.

Ko ste poskrbeli za vso potrebno zaščito, pa seveda ne boli, če imate pri sebi tudi majhen komplet za prvo pomoč. Tako boste v primeru težav res pripravljeni in vaš delovni štirikolesnik vam bo lahko služil dobro in to na varen način.