Štirikolesnik traktor novost na področju kmetijske mehanizacije

Kmetijska mehanizacija se je v zadnjem desetletju močno spremenila in predvsem nadgradila v svoji funkcionalnosti. Kmetje so v zadnjih nekaj letih tudi na slovenskih tleh iz klasičnega traktorja prešli na prav posebni štirikolesnik. Traktor takšne vrste sicer po svoji zgradbi bolj spominja na štirikolesnik, se pa njegove posebne funkcije preprosto kosajo s katerim koli močnejšim traktorjem. Tako imenovani štirikolesnik traktor vam bomo natančno predstavili v nadaljevanju članka, kjer si lahko prav tako preberete kako lahko le-ti preprosto konkurirajo navadnim traktorjem in predstavili nekaj najbolj prodajanih predstavnikov tega modela.

Kaj pravzaprav je štirikolesnik traktor?

Štirikolesnik traktor je eden od modelov ATV ali drugače imenovanih Quad motornih vozil. Ta se v osnovi uporabljajo za vožnjo po različnih, predvsem težje premagljivih terenih. Sam način vožnje s takšnim štirikolesnikom se od vožnje z motociklom pravzaprav skoraj ne razlikuje, saj oba uporabljata podoben princip krmila. Kot vsak drug štirikolesnik ima tudi štirikolesnik traktor štiri zelo vzdržljive  pnevmatike, ki jih polnijo pod nizkim tlakom. Zanimivo je, da kljub njihovi razširjenosti večina držav ne dovoljuje vožnje po javnih cestah, med katere spadajo tudi ZDA. Štirikolesnik traktor kot eden od modelov ATV štirikolesnikov počasi tudi v Sloveniji začenjajo nadomeščati osnovno traktorsko mehanizacijo, pa si poglejmo zakaj.

Štirikolesnik traktor: njegove prednosti in posebnosti

  • Cenovna primerjava navadnega traktorja in štirikolesnika traktorja

Traktorski štirikolesnik je zelo dobra investicija za manjše ali srednje velike kmetije, saj se glede na zmožnost opravljenega dela in cenovno ugodnost nakupa, ta predstavlja najboljše razmerje med obema. Takšen štirikolesnik je veliko cenejši tudi od nakupa pickupa. Poleg tega je tudi njegovo vzdrževanje veliko bolj cenovno ugodno, saj so deli manjši in preprosto lažje dosegljivi na trgu. Prehranili boste tudi pri nakupovanju goriva, saj porablja veliko manjše količine na enako kilometrino.

  • Zakaj raje kupiti štirikolesnik traktor kot navaden traktor?

Poleg seveda cene, ki je pogosto najbolj ključen parameter za nakup, pa je tudi funkcionalnost same kmetijske mehanizacije izredno pomembna. Priročnost, moč in vsestranskost so tri od mnogih besed, ki preprosto najbolje opišejo štirikolesnik traktor. Ta model ATV-ja je primeren za vsa osnovna kmečka opravila na travniku in njivi in pri delu z živino, nekateri pa jih uporabljajo tudi za hitrejšo transportacijo po sami kmetiji. Slednje bi zagotovo težje počeli s klasičnim traktorjem. Poleg vseh kmetijskih opravil v okviru poljedelstva in živinoreje. Olajšanje življenja je ključno na različnih področjih, zato so si jih umislili tudi za uporabo v industriji, vojski, gasilstvu, policiji, pa tudi za prevažanje individualnih oseb na težje dostopnih območjih kot  so odročne gorske koče ali druge hribovite lokacije. V tujini jih pogosto uporabljajo namesto klasičnih traktorjev pri delu na plantažah banan, v rudarskem svetu premogovnikov, prav tako pa tudi na veliko bolj sofisticiranih golf igriščih, kamor navadni traktorji prav zagotovo nimajo vstopa. Poleg stroge uporabe na kmetijah, pa se traktorskega štirikolesnika poslužujejo tudi gozdarji, saj lahko z njimi veliko lažje dostopajo do zaraščenih in zato težje dostopnih območij.

  • Štirikolesnik traktor v Ameriki in Sloveniji

Ali ste vedeli, da so po ocenah ameriških industrijskih analitikov, traktorske štirikolesnike v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, uporabljali kar 85% vsega ameriškega gospodarstva. Slednje pa bi seveda težko rekli za Slovenijo. Med tem, ko v Ameriki že več kot 50 let množično uporabljajo traktorske štirikolesnike, pa smo v Sloveniji na tem področju dokaj zaostali. Šele v zadnjih nekaj letih kmetje zares spoznavajo, da je vsesplošna funkcionalnost takšne kmetijske mehanizacije dolgoročno gledano veliko boljša investicija. Seveda, pa se uvozniki le-teh veselijo, da bodo tudi slovenski kmetje počasi prešli na to bolj novodobno mehanizacijo.

Štirikolesnik traktor in njegova praktična uporaba na terenu

Praktični primeri uporabe štirikolesnega traktorja so naslednje:

  • Škropljenje sadovnjakov in vinogradov s pomočjo posebnega priključka.
  • Transport hlodov iz gozda do točke obdelave.
  • Usmerjanje živine na paši (štirikolesnik traktor danes preprosto nadomešča psa gonjača ali kavboja na konju).
  • Kidanje snega.
  • Valjanje neravnih površin.
  • Ogledovanje in preverjanje stanja kmetijskega ozemlja.
  • Prevažanje različnih materialov s pomočjo primerne dvokolesne prikolice.
  • Košenje trave s posebnim priključkom kosilnice.
  • Škropljenje nižje rastočih poljščin in vrtnin, ter še več.

Glavna prednost takšnega štirikolesnika je možnost menjave različnih priključkov, saj lahko tako z npr. enakim priključkom pometate cesto, drugič pa z njim odmetavate manjše količine snega z vozišča.

štirikolesnik

Štirikolesnik traktor: najboljši predstavniki na trgu

  • Linhai 300 4×4 ATR (traktor) je trenutno najcenejša možna opcija nakupa štirikolesnika na takšen pogon na svetovnem trgu. Velja za neko osnovno in še vedno zelo učinkovito kompenzacijo med poceni delovanjem, zmogljivostjo na terenu, kakovostjo izdelave in ceno. Za novo različico iz salona boste odšteli 3,690. 00 eurov.
  • Linhai 200 2×4 (traktor) je, kot ste verjetno že ugotovili, manjša in malo manj zmogljiva različica zgoraj omenjenega štirikolesnika. Kljub temu, se glede na celoten paket, ki ga boste z nakupom prejeli, investicija zagotovo izplača. Zanj boste odšteli 2,790.00 eur.
  • Linhai 500 4×4 (traktor) je model štirikolesnika, ki po predlogih proizvajalca najbolje zajema vse elemente, ki jih kmet potrebuje za vsa kmečka opravila. Najbolj primeren naj bi bil za delo na polju, pašniku in za pogosto vožnjo po gozdu.  Zaradi svoje vsestranskosti tudi cenovno nekoliko presega ceno prejšnjih dveh. Zanj boste odšteli 4,990.00 eur.
  • SEGWAY SNARLER AT6-L EPS je nekoliko dražji predstavnik te vrste štirikolesnikov, saj boste za nakup le-tega odšteli kar 7.990.00eur. Cena pa se vam bo zagotovo obrestovala pri dolgoletni nemoteni uporabi.
  • Access Tomahawk 400 (traktor) bi lahko šteli v nekakšen srednji rang glede na zmogljivost in tudi ceno, saj boste zanj odšteli okoli 5,990.00 eur.

Nekatere manj močne traktorske  štirikolesnike boste lahko vozili v primeru, da imate narejen vozniški izpit B kategorije. Sicer predvidevamo, da večina bodočih uporabnikov na kmetijah to kategorijo že ima, zelo gotovo pa še katero stopnjo več. Vseeno pa vas na tem mestu opozarjamo, da se takšnih štirikolesnih vozil ne dovoljuje v vožnjo mladoletnim osebam oziroma tistim, ki nimajo opravljene  zadostne vozniške kategorije. Pri veliki večini takšnih vozil pa boste predvsem zaradi faktorja varnosti  potrebovali celo traktorski izpit, zato bodite pred nakupom na to še posebej pozorni. Prav tako vam priporočamo, da se pred nakupom pozanimate in si ogledate tudi različne ameriške spletne strani, kjer predstavljajo tovrstna ATV vozila, saj so ti najbolj napredni na področju tovrstne kmetijske mehanizacije.