Štirikoleniki ATV, ki obračajo poglede

Zagotovo ste se že kdaj sprehajali po cesti, ko je za vami prihrumel štirikolesnik, ki ga niste mogli zgrešiti. Štirikolesniki, ATV (za podobna vozila se uporablja več različnih izrazov) so vse bolj priljubljena motorna vozila. Večinoma jih uporabljamo za zabavo in sproščanje adrenalina, zelo dobro pa se obnesejo tudi kot delovni stroji. Zato se bomo v tem prispevku z njimi pobliže spoznali in skušali ugotoviti, ali so štirikolesniki ATV nakup, ki bi ga morali opraviti tudi vi.

V čem se štirikolesniki ATV razlikujejo od običajnih motorjev?

Štirikolesnik in običajni motor se hitro ločita že na prvi pogled. Razlikujeta se tako po fizičnih lastnostih, kot tudi po namembnosti. Medtem ko so običajni cestni motorji enoosni in namenjeni predvsem izzivanju adrenalina na cestah, so štirikolesniki ATV prilagojena vozila za bolj zabavne in nepredvidljive terene. V osnovi imajo štirikolesniki ATV štiri kolesa, kar razkriva že njihovo ime. Poznamo pa tudi ATV-je, ki se ponašajo z več kolesi. Tako kot cestni motorji imajo tudi štirikolesniki običajno urejena dva sedeža. Zopet pa je to nekoliko odvisno tudi od modela. Na nekaterih štirikolesnikih brez težav sedita tudi več kot dve osebi. Po drugi strani pa marsikateri štirikolesnik ponuja udobje med vožnjo zgolj eni osebi.

Štirikolesniki atv

Imajo pa štirikolesniki še eno zavidljivo lastnost v primerjavi z običajnimi cestnimi motorji. Cestnih motorjev smo v večini že zelo vajeni, zato jim pogosto ne posvečamo prevelike pozornosti, ko drvijo mimo nas. Zgodba s štirikolesniki ATV pa je drugačna. Zvok štirikolesnikov je tako močan in edinstven, da vam zagotavljamo, da boste z njim pritegnili poglede v širši in daljni okolici. Res pa je, da če si želite postati lastnik štirikolesnika le s tega razloga, vam nakup le-tega odsvetujemo, saj štirikolesniki niso narejeni za pretežno vožnjo po asfaltu, ampak so pripravljeni za težje izzive, ki jih s seboj prinaša divji teren.

Kateri štirikolesniki ATV so pravi za vas?

Če se spogledujete z idejo, da bi postali ponosni lastnik štirikolesnika, vam priporočamo, da preden se podate v nakup, da dobro razmislite, za kakšne terene bi štirikolesnik sploh uporabljali in v kakšne namene. Štirikolesniki ATV namreč niso izdelani generično, ampak je vsak model prilagojen določenemu načinu uporabe in terenu, kateremu je namenjen. Torej, če nameravate imeti štirikolesnik za delo v gozdu in spravilo lesa, ali pa za adrenalinsko izživljanje na off road stezah, ne boste izbrali enakega štirikolesnika za oba načina uporabe. Zlasti, če boste želeli do potankosti izkoristiti moč in ostale sposobnosti svojega štirikolesnika.

Najmočnejši štirikolesnik ni vedno najboljša izbira

Pri izbiri modela svojega bodočega štirikolesnika, pa boste najverjetneje pozorni tudi na moč, ki jo ima ogledani štirikolesnik. Večina ljudi se v nakup štirikolesnika poda po kriteriji, močnejši kot je, boljši je. To sicer v teoriji drži, ampak prav zaradi tovrstnega prepričanja, se letno zgodi kar nekaj prometnih nesreč, v katerih so udeleženi štirikolesniki ATV. Zato je med ljudmi še vedno kar nekaj živih predsodkov o tem, kako nevarnejši so štirikolesniki v primerjavi z običajnimi cestnimi motorji.

Močan štirikolesnik je za neizučenega voznika lahko težje obvladljiv, zlasti na površinah, za katere ne izdelan. Veliko nesreč s štirikolesniki se namreč zgodi ravno na asfaltni cesti. Gume štirikolesnikov običajno niso prilagojene za cestno podlago, zato lahko pri večji hitrosti pride do prevelikih sil v ovinkih in posledično nesreče. Voznik namreč ni zmogel obvladati svojega vozila. Toda to ne pomeni, da so štirikolesniki nevarni, ampak da pri nakupu ne smete precenjevati svojih sposobnosti.

Torej, kako močan štirikolesnik izbrati? Strokovnjaki pravijo, da je za popolne začetnike, dobro začeti z lažje obvladljivimi štirikolesniki. Začetna prostornina motorja štirikolesnika, ki je namenjena tudi za mladince je nekje med 50 in 110 ccm. Zaradi nižje zmogljivosti so ti štirikolesniki ATV tudi cenejši. Njihove cene se tako vrtijo okoli 400 €, nato pa naraščajo premo sorazmerno z naraščanjem prostornine motorja. Torej, najprej kupite nekoliko šibkejši štirikolesnik, ko pa ste prepričani, da ga obvladate in da je to vozilo, na katerem želite preživeti več svojega časa, ga prodajte in si privoščite močnejšega.

Kam se odpraviti po nakup štirikolesnika?

Štirikolesniki ATV so v zadnjem času vse bolj priljubljeni, zato narašča tudi število ponudnikov, pri katerih lahko kupite svojega novega konjička na štirih kolesih. Ko se odločate, kam se boste odpravili po nakup štirikolesnika, je dobro, da izberete trgovca, ki je specializiran za prodajo štirikolesnikov in da nima v salonu le enega primera štirikolesnika, ki ga priporoča vsem strankam, ki pridejo na ogled. Le strokovno podkovan prodajalec v trgovini s široko ponudbo štirikolesnikov vam bo znal svetovati pravega glede na vaše želje in pretekle izkušnje. Dodaten plus je tudi to, če ponudnik nudi stranki pomoč tudi po nakupu štirikolesnika. Torej, da je pripravljen svetovati, urejati garancijo v primeru tehničnih okvar, svetovati glede servisa, potrebnega svetovanja. Najlažje vam namreč bo, da vse v povezavi s štirikolesnikom urejate na enem mestu. Tako boste zagotovo kupili dober štirikolesnik, na katerem boste preživeli kup nepozabnih trenutkov.