Zakaj so WBC štirikolesniki tako popularni in zaželeni?

WBC štirikolesniki so ATV terenska vozila, namenjena za vožnjo po divjem terenu, po brezpotju, travnikih, gozdovih, gorah in puščavah. Ta vozila so podobna motorju. Največkrat jih uporabljajo za zabavo in sprostitev. Nekateri WBC štirikolesniki pa so tudi hibridni in se jih lahko uporablja kot delovne stroje na kmetijah, za gozdarje, lovce in vojsko. Imajo lahko 4 kolesa, ki imajo običajno pogon na vsa kolesa. Posebni modeli imajo lahko tudi več koles, na primer 6 ali 8. Kar se tiče načina krmiljenja, poznamo dva glavna tipa. Največ štirikolesnikov ima krmilo kot motor ter tudi dva sedeža, enega za drugim, kot je to navada pri motorjih. Nekateri pa imajo tudi volan ter sedeže enega ob drugem. Večinoma imajo dva sedeža, lahko pa tudi več, če so namenjeni za delo na terenu ali pohajkovanje skupine ljudi po naravi.

WBC štirikolesniki in njihove značilnosti

WBC štirikolesniki imajo velike ter napihljive pnevmatike, ki so prilagojene neravnemu terenu. Izdelane so tako, da zdržijo velike obremenitve in udarce kamenja, lukenj ter so zmožne plezanja po spolzkem ter strmem terenu. Seveda nimajo vsi enakih pnevmatik in niso vsi namenjeni vsakemu terenu. Zato se je dobro pozanimati pri prodajalcu, kateri bo ustrezal vašim zahtevam in željam. To je namreč vozilo, ki ga ni pametno siliti v nekaj, česar ne zmore, ker lahko postane nevaren in se tudi prevrne.

Predvsem se izogibajte asfaltu, kajti prav zanj ni narejen, ker ima prekratko medosno razdaljo in vzmetenje, ki je prilagojeno makadamu ter surovemu naravnemu terenu. Testi kažejo, da lahko štirikolesnik vrže iz ovinka, če se z njim pripeljete s preveliko hitrostjo. V primeru, da bi kljub temu ostal na asfaltu, pa bi mu lahko tudi raztrgalo os. Zato so ponekod še prepovedani. Pri nas pa so nekateri lahko homologirani ter lahko pridobite tudi prometno dovoljenje, imeti pa morate izpit B kategorije.

wbc štirikolesniki

Običajni WBC štirikolesniki za normalno uporabo za odrasle imajo delovno prostornino motorja okoli 1000 ccm. Dosežejo pa zavidljivih 270 km/h. Če ste začetnik ali kupujete za najstniker, pa mora imate manj moči ter bistveno manjšo hitrost. Za otroke je super, da imajo možnost oddaljenega starševskega nadzora, da lahko štirikolesnik tudi ustavite po potrebi.

Posebnosti WBC-jev

Posebni ATV-ji so WBC štirikolesniki, ki so namenjeni začetnikom ali mladincem. Dobro je začeti na šibkejšem stroju, da se ga navadite oziroma da se ga navadi voziti najstnik. Podobni so namreč gokardom in imajo tudi tako kratko medosno razdaljo. Prenos pogona med motorjem in kolesi pa je preko verige, kot pri motorjih. Ti štirikolesniki imajo vgrajene klasične, mehanske menjalnike, kolesa pa imajo vpeta vsakega posebej. ATV-ji so dokaj lahki in okretni. Predvsem pa so preprosti za uporabo. Izdelani so tako, da so zelo vzdržljivi. Pri prenosu moči motorja pa nimajo izgub, saj je njihova tehnika enostavna. WBC štirikolesniki za začetnike in mladince so tudi cenejši in jih dobite že za 400 evrov. Močnejši stroji stanejo od 4000 evrov pa preko 15 tisoč evrov. Vendar so za vzdrževanje dokaj poceni.

Otroški WBC štirikolesniki

Otroški WBC štirikolesniki so precej manjši od klasičnih WBC-jev. Najbolj pogosto imajo motor od 50 do 110 ccm. Dosežejo pa lahko največ do 20 km/h. Pogon je pogosto električen s pomočjo akumulatorja, nekateri pa so tudi bencinski.

Paziti morate glede nosilnosti, da ne preseže teža otroka in tovora skupaj preko 65 kg. Pri nekaterih modelih je vgrajeno vzmetenje, vendar to ni tako pogosto. Vzmetenje je dobro, da otroška hrbtenica ne trpi preveč in je vožnja po neravnem terenu bolj udobna.

Otroški WBC štirikolesniki so precej poceni in jih lahko dobite že za 60 evrov pa nekje do tisoč evrov.

Kateri WBC štirikolesniki so hit tega poletja?

V letošnjem letu je pravi hit potovanje po divjini v dvoje s športni ATV-ji. Gre za lahke štirikolesnike. Ne spadajo med močne ampak srednje štirikolesnike, ki imajo prostornino motorja med 250 do 700 ccm. Njihova hitrost je za vožnjo po naravi ravno pravšnja. Dovolj pa so močni, da se lahko izvijete iz vsake pasti, pa še se zagozdite kamorkoli.

wbc štirikolesnikiŠportni WBC štirikolesniki so opremljeni z zelo vzdržljivim vzmetenjem. To pa omogoča, da lahko varno skačete preko hribčkov in jam. Varni so tudi pri dirkanju skozi neraven teren, gozd in za zavijanje na ovinkih na naravnem terenu.

Vse športne štirikolesnike je možno predelati ter izboljšati po vaših merilih in okusu. To seveda naredi pooblaščeni serviser. Zanje je izdelanih veliko različnih uporabnih dodatkov, ki spremenijo slog vašega štirikolesnika. Spremenite pa lahko tudi njegovo zmogljivost.

Obstajajo pa tudi kar velike razlike med WBC-ji glede na to, za kaj so predvideni glede uporabe. Najbolj priljubljeni modeli WBC-jev to leto so štirikolesna terenska vozila Utility, Sport ATV in Side by Sides. Utility vozila najraje izberejo tekmovalci, tisti, ki gredo na safari, kmetje, gozdarji, delavci in vojska. Športne izberejo tisti, ki radi dirkajo po terenu in imajo vsak dan kakšno adrenalinsko turo po bližnjem gozdu. Medtem ko pari najraje izberejo Side by Sides model. Ta omogoča, da voznik in sovoznik sedita drug ob drugem. Tako je užitek enak za oba.