Štirikolesnik za otroke – nasveti za nakup

Današnji otroci morajo biti podkovani z različnimi spretnostmi, znanji in navadami, s pomočjo katerih bodo lažje krmarili skozi in hiter naporen tempo življenja, ki jih čaka. In čeprav marsikdo meni, da je štirikolesnik za otroke popolnoma nepotrebna stvar, bodo drugi dejali, da vendarle gre za koristen pripomoček, ki iz otroka izvablja kar nekaj spretnosti ter ga pripravlja na čisto pravo vožnjo, hkrati pa mu zagotovi tudi veliko zabave.

stirikolesnik-za-otroke

Otroški štirikolesnik je pogosto predmet različnih debat o tem, kaj je za otroka primerno in kaj ne, kaj je zanj varno in kaj že nevarno. Na tem mestu preprosto moramo poudariti, da se štirikolesnik za otroke uporablja zgolj in samo pod budnim očesom staršev ali druge odgovorne osebe! Le tako je zagotovljeno, da je vožnja z njim kar najbolj varna. Nikoli torej otrok ne puščamo samih z vozili, kot je otroški štirikolesnik! In če menite, da se bo vaš otrok neznansko razveselil tega vozila, je seveda povsem vaša stvar, ali mu ga boste kupili ali ne. Svojih razlogov vam ni treba razlagati nikomur, saj ste le vi tisti, ki odločate o teh stvareh.

Kako kupiti štirikolesnik – otroški

V članku bomo najprej pogledali nekaj splošnih nasvetov o tem, kakšen otroški štirikolesnik sploh lahko na trgu dobite, potem pa bomo našteli nekaj primerkov oziroma navedli, kateri 4 kolesnik za otroke bi lahko bil najboljši za vaš podmladek. Dobili boste nekaj idej in predlogov, lahko jih boste primerjali med seboj in morda dobili neko širšo sliko o tem področju.

Štirikolesnik za otroke, pogosto boste namesto teh besed zasledili tudi izraza ATV ali quad, marsikomu predstavlja pravi užitek v vožnji. Nad njimi so seveda navdušeni tudi otroci, ki ljubijo vse, kar se premika, če se za premikanje ni treba nič posebno potruditi, pa jim je to še posebej zabavno.
Izbira na trgu je velika, zato je nakup vozila, kot je otroški štirikolesnik, vreden vsakršnega premisleka.

Kaj vse se morate vprašati pred nakupom?

  1.  Je otroški štirikolesnik primeren letom mojega otroka? Štirikolesnik za otroke je na voljo v različnih velikostih, primeren je za različne teže, seveda se razlikuje tudi v moči motorja, zato je ta vidik z vidika varnosti res pomemben.
  2.  Kakšne vrste motor ga poganja? Pogosto otroške štirikolesnike poganja električni motor oziroma akumulator, ki ga napolnite s priključitvijo na električno omrežje. Poznamo pa tudi otroške štirikolesnike z bencinskim motorjem.
  3.  Kaj pa varnost? Ta naj bo na prvem mestu! Prepričajte se, ali ima izbrani 4 kolesnik za otroke varnostne mehanizme, kot so daljinski upravljalnik za starše, samodejne zavore, naprava za
    omejitev hitrosti, varnostni pas, kakovostne pnevmatike …
  4.  Kakšno hitrost lahko otroški štirikolesnik doseže? Hitrost je lahko zelo nevarna, saj lahko otrok med hitro vožnjo izgubi nadzor nad vozilom, povzroči prometno nesrečo, se poškoduje… Vsekakor pa izberite štirikolesnik za otroke, pri katerem lahko nastavite omejitev hitrosti.
  5.  Kaj pa cena? Seveda je tudi to pomemben vidik nakupa otroškega vozila, čeprav ne na račun varnosti. Na slovenskem trgu lahko štirikolesnik za otroke oziroma otroški štirikolesnik dobite relativno ugodno, seveda pa boste za boljše in bolj izpopolnjeno vozilo odšteli več. Cene za novi 4 kolesnik za otroke se gibljejo od približno 250 ali 300 evrov naprej. Dobite ga celo za manj kot sto evrov, vendar pa nakupa najcenejšega ne priporočamo.

Kateri štirikolesnik za otroke je najbolj priljubljen?

Med priljubljenimi znamkami otroških štirikolesnikov najdemo Peg Perego, SMC, Tao Tao, Kawasaki, Honda, Razor, Yamaha …

V slovenskih prodajalnah boste pogosto zasledili štirikolesnik za otroke Peg Perego Corral-T-Rex, ki je primeren za otroke od tretjega leta starosti dalje. Njegova kolesa so velika, sedišče je visoko, najvišja hitrost pa 6,7 kilometra na uro. Pedal za plin deluje tudi kot zavora – ko stopiš s plina, se vključi zavora, ima pa tri prestave ter možnost blokade druge prestave, kar štirikolesniku zmanjša hitrost. Ta štirikolesnik – otroški, seveda, ima velike blatnike, ročaji ne drsijo, ima pa tudi veliko prostora za stopala. Ta otroški štirikolesnik ima akumulator pod sedežem, polnite ga s polnilcem. Peg Perego 4 kolesnik za otroke je privlačen na pogled, saj ima dve izpušni cevi in zanimiv vzorčast sedež, seveda pa ima tudi hupo in luči. Ta znamka sicer slovi po svoji kakovosti in izredni priljubljenosti med slovenskimi mamicami.

Štirikolesnik za otroke, ki visoko kotira tudi v tujini, je, na primer, Razor Dirt Quad, ki ima zanimiv dizajn in obliko, privlačen pa je tudi zato, ker je precej podoben štirikolesniku za odrasle. Priljubljen pa je tudi otroški štirikolesnik Costzon Ride-on ATV, ki je primeren za mlajše otroke, ima USB- priključek, je preprost za upravljanje, sedež je nastavljiv … Potem pa imamo še 4 kolesnik za otroke Polaris (Peg Perego), ki je prav tako priljubljen tudi pri nas. Ta otroški štirikolesnik nudi dober prijem, doseže hitrost 7,4 kilometra na uro, ima varnostno blokado, premaguje 10-odstotni naklon, navdušuje pa tudi zaradi živih barv. Primeren je za otroke od treh let naprej.

Naj bo otroški štirikolesnik najprej – varen

Seveda bi lahko našteli še kar nekaj modelov tovrstnih otroških vozil, ki so prepoznavni po različnih specifikacijah. Ponudba na trgu je velika in raznovrstna, a na koncu boste najboljšo potezo naredili, če kupite otroški štirikolesnik, ki je zlasti varen za uporabo. Med ogledovanjem vozil bodite torej pozorni zlasti na varnostne mehanizme, ki smo jih našteli, seveda pa naj otrok na štirikolesnik za otroke nikoli ne sede brez čelade, primerne obutve in obleke ter zaščitenih kolen in komolcev.

Tu ste spet na potezi vi. Poskrbite, da boste otroka kar najbolje podučili o tem, kako se 4 kolesnik za otroke upravlja, kako se lahko zaustavi, kako se zavija … Ta vozila niso namenjena vožnji v cestnem prometu, temveč po domačem dvorišču in nujno pod nadzorom odgovorne osebe. Nesreča namreč nikoli ne počiva, štirikolesnik, otroški, pa je z vidika varnosti pogosto lahko kar sporno vozilo. Otroci še ne zmorejo biti tako preudarni vozniki, kot si morda mislite, hitro se lahko zmedejo, prestrašijo, zamislijo ali pač preprosto pozabijo, da vozijo otroški štirikolesnik! Zato še enkrat – štirikolesnik za otroke seveda ni nujen nakup in ni nekaj, brez katerega otrok ne bo zmogel odrasti, lahko pa predstavlja vir sprostitve in zabave.