Električni štirikolesnik. Sprostitev nove dobe.

Nova moda

Prihaja pomlad. Adrenalina željni že pripravljajo svoje jeklene konjičke na dveh kolesih za nove podvige. Vse večja ekološka ozaveščenost se prebuja tudi v njih. Ob menjavi že razmišljajo, da bi si omislili električni štirikolesnik. Električni pogon se vse bolj uveljavlja kot novi trend v industriji prevoznih sredstev. Tudi proizvodnja elektrike se razvija v smeri trajnostnega razvoja. Iščejo se novi, čistejši in cenejši, viri pridobivanja električne energije. Ta vir pa vse bolj vpliva tudi na razvoj trajne mobilnosti. Stara, fosilna goriva, izriva iz trga prevoznih sredstev.

Prednosti električnega štirikolesnika

Vozilo na štirih kolesih je še vedno varnejše, kot vozilo na dveh. Vendar avto ne omogoča vseh vrst podvigov in adrenalina, ki so želja mnogih užitkarjev. Že nekaj let nazaj so se štirikolesniki na fosilna goriva izkazali za odlično nadomestilo nekaterih vozil. Konstrukcijsko so zasnovani tako, da lahko premagujejo številne ovire v naravi. Primerni so za adrenalinske vožnje čez drn in strn. So krasen pripomoček pri obisku in pregledu oddaljenih večjih gozdnih ali drugih gospodarskih površin. Nudijo pa enake užitke tudi med vožnjo po cesti. Tu so izjema le motoristi, ki si nabijajo svoj adrenalin z »polaganjem ovinkov«. Tu električni štirikolesnik ne pride v poštev. S pojavom električnega štirikolesnika odpade tudi onesnaževanje zraka v čisti naravi in gozdu. Pred vsakim podvigom v naravi je bila potrebna tudi pravočasna oskrba z gorivom in plan naslednjega polnjenja. Saj na takih poteh po navadi ni bencinskih servisov. Pri električnem štirikolesniku si lahko omislimo dodatno baterijo, ki jo lahko zamenjamo kjerkoli. Seveda je potem smiselno razmišljati o obisku polnilne postaje v obsegu porabe. Za vožnjo s štirikolesnikom potrebujemo vozniško dovoljenje A- kategorije.

elektricni-stirikolesnik

Tudi dejstvo, da lahko prejmemo Eko-subvencijo ob nakupu tega jeklenega konjička, ni zanemarljivo. Štirikolesnik na elektriko je namreč zelo tih. Kot tak je primeren za obiskovanje naravnih življenjskih prostorov ogroženih živalskih vrst. Prav tako nima strupenih izpustov in kot tak ne uničuje njihovega naravnega okolja. Ker hrup ne moti živali, jih lahko opazujemo. Oziroma jih vidimo v večjem številu.

Električni štirikolesnik 1000W

Električne štirikolesnike delajo v različnih modelih in različno močne. Proizvajajo jih nekateri proizvajalci motociklov in posamezna avtomobilska podjetja. Štirikolesniki imajo moč med 350W pa vse do vrtoglavih 3000W ali več. Največje število električnih štirikolesnikov ima moč 1000W. Ti so primerni za vse starosti in ne glede na izkušnje. Štirikolesnik s tako močjo je tudi še dokaj varen za vožnjo. Za zahtevnejše podvige pa so 1000W štirikolesniki komaj še dovolj. Včasih pa tudi že prešibki. Za otroške podvige pa so kot nalašč.

Ponudba na trgu

Električnih štirikolesnikov je na tržišču več vrst. Najbolj pogosti štirikolesniki so seveda za vsestransko uporabo. Njihovi lastniki jih uporabljajo za zabavo, za prevozno sredstvo ob ugodnem vremenu. Prav tako jih uporabljajo v gospodarski namen.

Električni štirikolesnik pa je namenjen tudi za adrenalinske odvisnike. Obstaja poseben, športni tip, štirikolesnika. Ta ima večje pospeške in moč, ni pa preveč prehoden. Posebno vzmetenje in dodatna oprema skrbita za varnost voznika.

Za razna potovanja pa so na voljo turistični štirikolesniki. Ti imajo baterijo večjih zmogljivosti. Poskrbljeno je tudi za večji prtljažni prostor. Udobje pri potovanju pa še dodatno povečajo nadvse udobni sedeži in prilegajoče se vzmeti.

Električne štirikolesnike pa uporabljajo tudi za prevoz oseb in opreme na golf igriščih.

Prilagojen štirikolesnik pa lahko upravljajo tudi osebe, ki so gibalno ovirane. To jim daje neke vrste svobodo pri njihovem omejenem gibanju. Prav tako pa lahko premagujejo večje razdalje na svežem zraku.

Zabava za najmlajše

Tudi najmlajši pridejo na svoj račun z električnimi štirikolesniki. Ti so različnih moči, a z omejitvijo hitrosti. Za male kobacaje so na razpolago štirikolesniki na daljinsko vodenje. Tako jih lahko odrasle osebe vodijo po dvorišču ali drugih neprometnih površinah. Električni štirikolesnik se je tako najprej pojavil kot zabava za najmlajše. Pri tem tudi malčki neznansko uživajo.

Potem so tu še štirikolesniki, ki jih lahko upravljajo malo mlajši otroci. Hitrosti so minimalne. Pri vožnji s temi avtomobilčki si otroci širijo obzorja na področju hitrega premikanja vozila in hitrega premagovanja spremembe večjih razdalj. Prav tako pa tudi upravljanje z vozilom. Poleg neizmerne zabave se otroci spoznajo tudi z nevarnostmi in poškodbami vozila.

Za malo večje pa so na voljo že mini štirikolesniki. Z njimi lahko brez vozniškega dovoljenja upravljajo od desetega leta dalje. Ti pa se lahko že vozijo čez drn in strn po okoliških
travnikih ali gozdovih. Nikakor pa ne brez ustrezne varnostne opreme. Starši oziroma skrbniki pa presodimo ali je naš otrok dovolj odgovoren za tako početje. O ravnanju in posledicah moramo otroka poučiti še pred nakupom.

Najboljši električni štirikolesnik

Kateri je najboljši električni štirikolesnik, je zelo težko oceniti. Predvsem zato, ker ima vsak tip svoje zmogljivosti, prednosti in pomanjkljivosti. Ko se enkrat odločite, za kaj ga boste uporabljali, se podajte v raziskovanje. Najboljše rezultate dajejo osebne izkušnje uporabnikov. Vse ostalo je potem osebna izkušnja. Vendar adrenalinski odvisniki vseeno stavijo na rek Čim več za čim manj. Vsekakor pa je najboljši štirikolesnik tisti, ki zagotavlja dovolj varnosti in udobja za primerno ceno. Predvsem pa, da služi svojemu namenu.

Baterije za električne štirikolesnike

Električne štirikolesnike poganjajo štiri baterije 20Ah. Malo večja naložba v te baterije se nam bo obrestovala. Priporoča se nakup Li-ion baterij. Te imajo dolgo življenjsko dobo. Predvsem pa so veliko lažje. Tudi napolnijo se dvakrat hitreje kot navadne svinčene baterije. Li-ion baterija se lahko sprazni tudi do 80 odstotkov, medtem, ko svinčeno polnimo že pri 50 odstotnem praznjenju. Li-ion baterija se prilega v večino električnih štirikolesnikov. Življenjsko dobo polnjenja 2000 ciklov pa nudi LiFePO4 baterija, ki je kraljica med baterijami za električna kolesa. Vse baterije imajo varovala proti tresljajem motorja.

ECO RENEGADE 1000W 48V 8¨ 2 SPEED

Je električni štirikolesnik 1000W proizvajalca Nitro Motors. Maksimalno hitrost doseže pri 30km/h. Menjalnik je pol-avtomatski z vzvratno prestavo. 4x12V baterija se polni 7 ur. To zadostuje za 4 ure uporabe oziroma vožnje. Vžig je električni. Hidravlično nastavljivi amortizerji skrbijo za udobno vzmetenje. Spredaj imajo zavore boben, zadaj pa disk. Teža vozila je 90kg. Maksimalna obremenitev pa je 80 kg. Cena tega štirikolesnika se giblje od 880 do 1180€. Odvisno od letnika. Štirikolesnik je primeren za krajša potovanja ali obisk večjih gospodarskih parcel.