Vse za vaše vozilo – veste, kaj je dobro vedeti?

Iščete informacije s področja avtomobilizma na enem mestu, pa ste do sedaj z iskanjem take spletne strani imeli težave? Vsezaavto.com vam ponuja uporabne informacije iz sveta avtomobilizma. Poleg nasvetov glede opreme in uporabe vašega jeklenega konjička, si lahko preberete številne zanimive članke, ki jih ne bi smel spregledati noben avtomobilski navdušenec.

Ustvarjalci spletne strani so strastni ljubitelji avtomobilov. Zato so za vas ustvarili spletno stran, ki izčrpno predstavi to zanimivo področje. Če se pri svoji odločitvi s tega tehničnega področja znajdete v dilemi, si preberite njihove članke in tako razjasnite težavo.

Ali poznate svoj avto

Danes skoraj vsaka oseba že ima avto. Pa vendar – ali ga sploh pozna? Če naokoli povprašamo mehanike, lahko ugotovimo, da ljudje k njim vozijo vozila v takem stanju, da si še zdaleč ne zaslužijo naziva avtomobil. To kaže na to, da številni vozniki ne vedo, kaj vozijo. Nekaj je namreč priti iz točke A na točko B, drugo pa je v tem uživati. Vendar pa se bo vsak avtomobilski navdušenec strinjal, da si naši jekleni konjički zaslužijo precej boljšo obravnavo. Svojega cestnega prijatelja bolje spoznajte.

Poznati svoje vozilo je vaša odgovornost

vse za vaše vozilo 1

Čeprav so se trendi na področju kupovanja vozil precej spremenili in avtomobila ne menjamo več le vsakih 15 let, pa še vedno ne gre za potrošni material. Če želite svoj avtomobil ohraniti v dobrem stanju, morate zanj pravilno poskrbeti.

  • Redno vzdrževanje: gre za zlato pravilo, ki bi se ga moral držati vsak lastnik. To opravilo vključuje preverjanje stanja olja, vode, zavorne tekočine in njegovo redno hranjenje z bencinom ali dizlom. Vsake toliko svoj avto tudi temeljiteje očistimo in zaščitimo pred rjo. Velike težave nastanejo takrat, ko se več manjših sešteje – ob redni skrbi za vozilo hitreje opazimo odstopanja in ustrezno odreagiramo, torej obiščemo serviserja.
  • Način vožnje vpliva na vozilo: vsaka vožnja ni namenjena vsakemu vozilu. Zavedajte se, da osebna vozila niso namenjena izkazovanja mačizma na cesti – predvsem zaradi varnostnih razlogov. Takšna vožnja terja svoj davek, saj se vozilo hitreje obrablja. V namen dirkalne vožnje so namenjena posebna vozila (rally in formule). Na voljo so dirkališča, kjer lahko testirate svoje vozniške sposobnosti, osebno vozilo pa raje ohranite s primerno in varno vožnjo.
  • Karambolirano vozilo ni nikoli več enako: karambolirano vozilo ni nikoli več tako varno, kot tisto nepoškodovano. Avtomehaniki sicer delajo čudeže, vendar vozilo ni več intaktno, pogosto pa po nesrečah prihaja do okvar drugih sistemov avtomobila.
  • Nov ali rabljen: če vam finančna sredstva le dopuščajo, potem je odločitev o nakupu novega vozila jasna. Veste kaj kupujete, vozilo je brezhibno, zagotovljeno pa imate garancijo in uradni servis. Pri nakupu rabljenega vozila se hitro zgodi, da prejmete mačka v žaklju. Rabljena vozila zato kupujte le v  preverjenih avto salonih.
  • Vztrajati ali se posloviti: na določeni točki je svojemu cestnemu zavezniku potrebno pomahati v slovo. Popravila starega vozila so namreč pogosta, draga in enostavno ne prinesejo nobenega rezultata. Tudi iz vidika varnosti je čas, da se odločite za nakup novega.
  • Opazujte svoje vozilo: z dobrim opazovanjem pravočasno zaznate napako in jo popravite, še preden vodi v večjo odpoved na vozilu. Ne govorimo o kvantni znanosti, temveč le o opazovanju lučk na armaturi in poslušanju zvoka motorja. In zelo pomembno – tankajte pravo gorivo! Da, tudi tukaj se pogosto zgodijo napake.
  • Testna vožnja vam pripada: na testni vožnji boste ugotovili, ali vam avto odgovarja. Ne kupujte le na podlagi videza, ampak imejte v mislih, kako udobno vožnjo vam vozilo zagotavlja.