4 kolesnik izpit – vse, kar morate vedeti

Od leta 1995, ko so v Slovenijo prišli 4 kolesniki (imenujejo se tudi ATV, angleško All Terrain Vehicle pomeni vozilo za vse terene), veljajo vsako leto za bolj priljubljeno vozilo. Štirikolesnik spominja na motocikel, po drugi strani pa na mini traktor. Torej štiri kolesa, na sredinski osi pa krmilo in sedež. Predvsem se 4 kolesniki uporabljajo za rekreacijo in pa za druge aktivnosti, za katera so primerna terenska vozila. Uporabljajo pa ga tudi v kmetijstvu in celo policijskem in gasilskem delu. Ker je 4 kolesnik tako kot avto ali pa motor motorno vozilo, je za 4 kolesnik izpit obvezen.

Kateri izpit je potrebno opraviti za vožnjo štirikolesnika

Čeprav bi morda nekdo mislil, da je za 4 kolesnik potreben izpit A, torej za vožnjo motornih koles, je to mišljenje napačno. Za 4 kolesnik izpit, ki ga je potrebno opraviti je izpit kategorije B oz. B1. Izpit B1 je prav za 4 kolesnik izpit. S tem izpitom se lahko vozi 4 kolesa, dovoljenje pa vključuje tudi dovoljenje za vozila kategorije AM in G. Tisto iz kategorije B1 velja za vse lahke štirikolesnike (manj od 400 kilogramov), če jih uporabljamo za prevoz potnikov. V kolikor prevažamo blago, pa lahko tehtajo največ 550 kilogramov.

Pri tem velja, da naj moč motorja ne presega 15 kW. 4 kolesnik izpit se opravi z vozilom, ki doseže najmanj 60 km/h. Dovoljena starost, ko lahko pridobite 4 kolesnik izpit B1 je 16 let, ob tem pa velja, da lahko v šolo vožnje vstopite že pri 15,5 letih, torej pol leta pred dopolnjenim 16 letom.

Vse osebe, ki so opravile izpit za vožnjo vozil kategorije B so v sklopu tega dovoljenja tudi prejemniki dovoljenj za vožnjo vozil AM, G in B1 –  tako imenovan 4 kolesnik izpit. To dovoljenje, ki omogoča vožnjo osebnih avtomobilov, katerih masa ne presega 3500 kg in poleg voznikovega sedeža nimajo več kot osem sedežev lahko opravljajo vsi, ki so dopolnili 18 let. S šolo vožnje lahko začnejo že pri 16 letih in se nato vozijo s spremljevalcem. Samostojno in brez dodatnih omejitev lahko oseba vozi osebni avtomobil, ko dopolni 18 let. Pri tem je potrebno poudariti, da če želi oseba s tem izpitom, torej za B kategorijo, voziti 4 kolesnik, ko še ni dopolnil 18 let, to ni mogoče, ker 4 kolesnik ni definiran kot vozilo za spremljevalce.

Pred začetkom voženj za oba izpita, so potrebni še nekateri drugi tečaji. Najprej je potrebno opraviti tečaj in izpit za prvo pomoč. Tega se opravi na območnem združenju rdečega križa. Nato se je potrebno prijaviti na teoretični del vozniškega izpita, ki se imenuje cpp (cestno prometni predpisi). Za ta izpit se udeležite tudi predavanj, ki jih ponuja izbrana avto šola. Tako za kategorijo B1 (torej 4 kolesnik izpit), kot za kategorijo B (za oseben avtomobil), je pred začetkom vožnje potrebno opraviti še zdravstveni pregled. Pregled se opravi na medicini dela prometa in športa.

Ko vse to opravite, začnete z vožnjami in ko jih opravite vsaj 20, se kasneje na upravni enoti prijavite na praktični del vozniškega izpita in opravite glavno oz. izpitno vožnjo.

Vozniki začetniki morajo opraviti tudi varno vožnjo, ki je pogoj, da se jim podaljša vozniško dovoljenje. Prvo vozniško dovoljenje se izda do dopolnjenega 21. leta oz. dve leti po opravljanju vozniškega izpita kategorije B. V tem obdobju je potrebno opraviti omenjen tečaj varne vožnje.

Torej, če se opravi izpit kategorije B za avto, vam ni treba opravljati posebnega izpita za 4 kolesnik, z B1 pa opravite samo 4 kolesnik izpit.

Kako ravnati s štirikolesnikom

Ko opravite izpit za vožnjo kategorije B se včasih pojavi vprašanje, kako je s tem sprejemljiva tudi vožnja brez, da se opravlja dodatni 4 kolesnik izpit. Čeprav vožnja poteka večinoma po ostalih površinah, ne po asfaltu, poleg tega pa tudi adrenalinska, je potem, ko opravite izpit za avto uporaba 4 kolesnika dokaj enostavna. Na začetku bo sicer občutek nenavaden, ampak preprosto speljevanje in zaviranje vam bo kmalu prišlo v kri, potem pa lahko začnete eksperimentirati s količino adrenalina, ki ga želite med vožnjo. Tu seveda ne precenjujte svojih sposobnosti, ampak napredujte počasi, da bo vaša vožnja kar se da varna. Omeniti gre dejstvo, da lahko kljub temu, da za 4 kolesnik izpit ni obvezen, obstajajo tečaji, ki vas naučijo vožnje terenskih vozil.

Ne pozabite čelade

Če ste delali za 4 kolesnik izpit ali pa samo za avto, je čelada najpomembnejša stvar, ki je pri vožnji ne smete pozabiti in je zakonsko obvezna. Ko se boste peljali po različnih terenih je to ena glavni stvari, ki vas ščiti pred morebitnimi poškodbami v primeru padca. Prav tako se je treba obleči primerno terenu, na katerem boste peljali. Če je le mogoče, si za vožnjo oblecite dolge rokave in dolge hlače. Poleg tega pa so priporočljive tudi rokavice in primerni čevlji, da je vožnja čimbolj udobna in varna.