Štirikolesniki osvajajo tudi slovenske ljubitelje divje narave

Najboljši tip štirikolesnika je tisti, ki dopolnjuje vaš življenjski slog. A preden sežete po denarnici, preberite kakšni so štirikolesniki. Na trgu je danes kar nekaj vrst štirikolesnikov, nekateri so zasnovani izključno za vlečenje, nekateri za terenske dirke, drugi so za precej intenzivne terene, predvsem pa so štirikolesniki tudi za otroško veselje. Kako se boste torej odločili, kateri štirikolesniki so za vas? Za vas smo izbrskali nekaj informacij, ki vam bodo v pomoč, ko se boste izbirali svoj tip štirikolesnika.

 

Vse kar morate vedeti o štirikolesnikih. 

 

Ne glede na to, ali imate raje samostojno terensko vožnjo s hitrimi zavoji ali potrebujete uporabno vozilo za specializirano delo, so tako terenska vozila (ATV) kot uporabna terenska vozila (UTV) odlična terenska vozila za kakršno koli vožnjo na prostem in tudi za zabavo. Eno izmed najpogosteje zastavljenih vprašanj je “Kakšna je razlika med ATV in UTV?”

ATV vozila ponujajo učinkovit način, da se vozite brezskrbno po zahtevnem, ozkem, blatnem in strmem terenu, še posebej so to odlična vozila za enojne ceste, »off-road« poti in hitre zavoje.

Nizkotlačne pnevmatike, izjemno trdo vzmetenje, stopnjevanje hitrosti in sposobnost upravljanja krmila v ostrih zavojih, je vozilo ATV kos vsakemu terenu. Še posebej dobro so se ATV vozila izkazala pri vlečenju težkih bremen. 

Prednosti ATV – jev je ta, da so odlični v okretnosti, cenovno so dostopni, imajo ustrezno velikost in so lahki, predvsem pa so to štirikolesniki, ki so priročni. Hitri, lahki in odzivni športni ATV-ji so namenjeni avanturistom in iskalcem vznemirjenja. Potovalno vzmetenje je izvzeto v tej kategoriji iz dobrega razloga: voznike morajo peljati tja, kamor ne more iti nobeno drugo izven cestno vozilo. 

Torej če želite štirikolesnik, ki je finančno in poskočno dostopen, s katerim lahko uberete vsako še tako težko in nedostopno pot, vam ATV vozila ne bo težko izbrati.

štirikolesniki

UTV-ji, ki se pogosto imenujejo obstranski (SXS), so zgrajeni in se uporabljajo bolj za specializirano delo kot za rekreacijo. UTV-ji so velika in zmogljiva vozila, ki so sposobna nadomestiti celo tovornjake.

Prav tako imajo UTV-ji veliko prostora za shranjevanje in so zelo priljubljeni v kmetijstvu, saj imajo možnost prevoza krme, sena in ostalih potrebščin. Vse bolj so UTV-ji priljubljeni v nekmetijskih dejavnostih, kot so šole za vlačenje predmetov. Naj vam sporočimo še to, da so na voljo tudi športni UTV-ji, tako da se boste lahko podali na pot tudi s prijatelji. 

Prednosti UTV štirikolesnika so izjemna nosilnost, vleka, prostor za vso družino, varnost in udobje. V primeru, da si želite na potovanje z družino, lahko z UTV štirikolesnikom to storite, več kot dovolj bo tudi prostora za prtljago. UTV vozilo lahko naredite tudi edinstven in čisto po svoje, torej lahko štirikolesnik persionalizirate. 

Čeprav so ATV-ji namenjeni za terensko vožnjo in dirkanje, UTV-ji pa so namenjeni za delo, obstajajo različni modeli ATV-jev in UTV-jev, ki so zasnovani in izdelani za različne namene, ki vključujejo: dirkanje, lov, kmetovanje, rekreacijo, vojsko, nujne službe in drugo. Kot vidite, obstaja »off-road« ATV/UTV za različne poti in različne namene. 

Zakaj bi uživali samo odrasli? Štirikolesniki so namenjeni tudi mlajšim. Velikokrat slišimo otroke, ki svojim staršem govorijo, da bi se tudi oni radi preizkusili v vožnji s štirikolesnikom. Starši brez skrbi. V naslednjih argumentih vas bomo zagotovo prepričali, kako obvladljivi so ti »stroji« za naše drobne začetnike in prepričani smo, da boste kaj kmalu spremenili svoje mnenje, da štirikolesniki, niso primerni za otroke. 

Obstaja več proizvajalcev, ki izdelujejo različne štirikolesnike, ki so posebej zasnovani za otroke in so opremljeni z varnostnimi funkcijami, kot so omejevalniki motorja in še več. 

štirikolesniki

Otroški ATV je za male voznike, ki še nimajo izkušenj. So manjši od drugih tipov ATV-jev in običajna velikost motorja je med 50 cm3 in 110 cm3 (v nekaterih primerih 125 cm3). Ker imajo štirikolesniki za mladino zanemarljivo potovalno suspenzijo, bodite previdni, kam jih boste popeljali ali z drugimi besedami, bolj gladka kot bo pot, boljša je vožnja in izkušnja za vašega otroka. In, starši, naredite nam uslugo in ne poskušajte se voziti s štirikolesnikom vašega otroka – velika večina teh štirikolesnikov lahko podpira le nekaj kilogramov.

Otroški ATV-ji ponujajo malo vzmetenja ali pa so celo brez, prav tako je izredno nizka moč s samodejnim menjalnikom in brez prestav. Vse te funkcije poskrbijo, da je za najmlajše voznike ATV – jev varneje in da se učijo in uporabljajo ATV.

 

Blagovne znamke štirikolesnikov.

 

Proizvajalci ATV -jev in UTV – jev se po svojih najboljših močeh in dostopnih cenah trudijo zadovoljiti svoje uporabnike. Zaokrožili smo kratek seznam nekaterih najbolj priljubljenih blagovnih znamk štirikolesnikov. 

V Slovenskem prostoru so svoje posebno mesto našli štirikolesniki Arctic cat in so v svetu eni izmed najbolj uveljavljenih in najbolj prepoznavnih blagovnih znamk štirikolesnikov, ki so jih proizvedli v ZDA. 

Tako je nova generacija ATV-jev Arctic Cat še boljša, močnejša, zmogljivejša, bolj obvladljiva in predvsem, še lepša. Moderen dizajn teh štirikolesnikov vas bo navdušil, saj bodo s svojimi ostrimi linijami in bolj robustnim oziroma agresivnejšim videzom, spremenjeno geometrijo, prefinjeno ergonomijo in nadpovprečnim nivojem udobja, vsekakor pritegnili marsikatero oko. 

Navduševali pa se boste tudi nad parametri, za nameček vseh izboljšav pa premorejo zelo estetske, visoko svetleče luči oziroma žaromete in niso pozabili na vrhunsko LED osvetlitev. Z novo močjo motorja, posebej razvitega vzmetenja in ojačenega podvozja, dvignejo te štirikolesnike na povsem novo raven.  

Blagovna znamka Polaris ima nekaj vrhunskih UTV-jev na svetu. Polris’s off-road vozila so opremljena s stilom in funkcijami, ki si jih želite. Med priljubljene štirikolesnike Polaris spadata Sportsman in Scrambler ter Ranger RZR in General. 

štirikolesniki

Polaris General je zelo priljubljen štirikolesnik in samo Polaris GENERAL vam bo dal veliko mero zaupanja, da boste lahko raziskali še tako neodkrite poti in vaš UTV stroj bo opravil z vsemi nalogami brez kompromisa. Ne glede na to, kateri GENERAL izberete, lahko začnete vsako pustolovščino z najboljšim delovanjem, največjimi pripomočki in najbolj udobno vožnjo, o kateri ste do sedaj samo sanjali. 

Eden takih štirikolesnikov je Polaris Off-Road Lineup, ki je svoje štirikolesnike dvignil še na višjo raven, saj so štirikolesnike nadgradili v kakovosti in inovacijah, ki poskrbijo za povsem novo in noro avanturo za vse ljubitelje UTV- jev.  

Na povpraševanja potrošnikov v svoji 66-letni zgodovini Polaris Off Road še naprej dokazuje, zakaj je vodilni na področju powersports in off-road inovacij s svojimi modeli štirikolesnikov v leto 2021 pod imenom Lineup. 

Vsi novi modeli Sportsman 450 H.O. in 570 so razdeljeni tako, da so ti štirikolesniki najbolj prodajana ATV linija, s katero uporabniki še bolje izkusijo vožnjo in svoje spretnosti. 

Izboljšana kakovost in izboljšane lastnosti, ki so jih navdihnili sami uporabniki štirikolesnikov, vas bodo v liniji RANGER presenetili v moči, udobju in zmogljivosti, saj najnovejši RZR XP Turbo in Turbo S prinašajo še več tehnologije in sloga, za še bolj noro izkušnjo vožnje, hkrati pa omogoča uporabnikom, da s tem štirikolesnikom izstopijo iz svojih standardnih okvirjev.

Namensko izdelani modeli, zasnovani in preizkušeni za zadostitev potrebam specifičnih uporabnikov, vključno z novim GENERAL XP 1000 Pursuit Edition, ki je za navdušene lovce in prvi Ranger XP 1000 Trail Boss za voznike, ki delajo, ali si želijo preizkusiti svoje sposobnosti na zahtevnih terenih, ponuja ta linija nove Premium funkcije in veliko kakovostnih nadgradenj.

Ko gre za inovacijo štirikolesnikov blagovne znamke Polaris, podjetje vedno upošteva mnenja uporabnikov in prodajalcev, zato so z novo linijo, ki vključuje vse možne nadgradnje, dodali v celotno linijo svojih visoko zmogljivih modelov ATV -jev in UTV-jev. 

Z drugimi besedami so se v podjetju Polaris neusmiljeno zavezani k dvigu »off-road« življenjskega sloga za uporabnike, ki bodo lahko na vsakem, še tako težkem terenu in vsaki težavnostni stopnji doživeli še vrsto novih izkušenj. Z njihovim zagotavljanjem po najboljših in najbolj naprednih »off-road« štirikolesnikih, boste doživeli nove in drzne podvige v vožnji, pa naj bo to vožnja, ki je namenjena samo za delo, avanturo ali adrenalinsko igro.

štirikolesniki

Uresničite svojo pustolovščino z Yamaho! Izdelana široka paleta trpežnih in zanesljivih terenskih ter komunalnih vozil za potovanje, dirkanje, delo, kmetovanje, lov in drugo se začne z blagovno znamko, Yamaho. Priljubljeni štirikolesniki so Kodiak in Grizli ter Viking in Wolverine.

Yamaha je vodilna pri zagotavljanju navdihujočih izkušenj za raziskovanje novih terenov, novih vozil in zanimivih novih destinacij. Yamaha modeli in inženiring, proizvaja in preskuša vse svoje ATV in UTV vozila v realnem svetu za » off-road« strastne uporabnike. 

Pri nas »off-road« Yamahin Wolverine štirikolesnik premore dva sedeža in ponuja predvsem rekreativno terensko vožnjo. Nudi visoko raven udobja in varnosti. Posebej eleganten in vsestranski štirikolesnik 4 × 4 vas bo popeljal v povsem nov svet zabave in užitka. 

Novejši model Wolverine® RMAX™4 1000 Limited Edition pa je pravo nasprotje in je eden najbolj vsestranskih štirikolesnikov. Poleg svoje sposobnosti udobnega sedeža enega, dveh, treh ali štirih, vključno s tovorom, ima Wolverine RMAX4 1000 Limited Edition domiseln sistem za shranjevanja tovora. Poleg zmogljivega motorja, notranje osvetlitve, navigacijo, izboljšano šasijo, zavornim sistemom in vrsto drugih specifikacij, ta štirikolesnik zagotavlja najboljši občutek za optimalno ravnanje na vseh terenih.

 

Štirikolesniki za otroke.

 

Štirikolesniki za otroke so več kot popolno darilo za zabavo, lahko so tudi za hobi in tako lahko vaš otrok doživi marsikatero razburljivo dogodivščino. Tudi vaši otroci preživijo preveč časa za računalniki in igrajo videoigre? Seveda, naše otroštvo ni premoglo toliko napredne tehnologije, kot jo je na voljo danes.

Z nakupom štirikolesnika boste svoje otroke privabili na zrak, zato boste z njimi delili vse svoje spomine na otroštvo in jim dali malo modernega pridiha. ATV za otroke so posebej prilagojeni in predvsem so narejeni tako, da je varnost vaših otrok pomembna, zato imajo otroški štirikolesniki nastavitev največje hitrosti, ki jo starši lahko enostavno spremenijo s posebnim ključem.

Električni štirikolesniki za otroke.

Otroška vozila, ki jih napaja električni motor, so zelo priljubljena pri fantih, pa tudi pri številnih dekletih. Otroci doživijo realistično vozniško izkušnjo in se ob takšnih štirikolesnikih zelo zabavajo. Zahvaljujoč štirim širokim kolesom so električni štirikolesniki varni na cesti.

Vozilo je primerno tudi za otroke, ki v motornih veščinah niso tako dobri, predvsem v zavijanju, zato je primeren za mlajše otroke. Pot do šole bo njihova prva in edinstvena izkušnja. Posamezni modeli se razlikujejo po zmogljivosti motorja, pa tudi po jakosti baterije in v času polnjenja. 

Otroci lahko usmerjajo štirikolesnik desno in levo ter vozijo še nazaj. Hitrost je prilagojena, zato boste lahko s takim otroškim ATV – jem, ob njem hodili in spremljali vožnjo vaših malčkov.

štirikolesniki

Nekateri modeli so celo opremljeni z več prestavami. V drugi prestavi je mogoče doseči večjo hitrost vožnje in vi boste namesto sprehoda lahko pretekli nekaj kilometrov. 

Če želite svojemu otroku kupiti štirikolesnik, boste našli izbor vozil, ki se med seboj razlikujejo ne le po opremi, temveč tudi po njihovi ceni. Eden varnih in lepih je ATV otroški električni džip Bugy, ki je predvsem namenjen otrokom od 1 do 4 leta starosti. 

Če želite odšteti nekaj več denarja, lahko svojim otrokom namenite tudi štirikolesnik, ki doseže večjo hitrost in je zmogljivejši. Taki štirikolesniki so primerni za otroke od četrtega leta starosti naprej, po navadi so opremljeni s tremi nastavitvami, ki dosežejo različno raven hitrosti. 

Bi morda raje izbrali otrošk štirikolesniki, ki ga poganja gorivo? Pri izbiri teh otroških štirikolesnikov je dobro biti pozoren na starost vašega otroka. Izberete lahko tri različne modele AVT – jev, ki so prilagojeni glede na starostno skupino otrok.

Prav tako se morate zavedati, da bodo na takšnem štirikolesniku potrebna vzdrževalna dela, od mazanja verige do menjave olja in podobno. Predvsem to velja za 4 taktne štirikolesnike, malo manj vzdrževanja in nege potrebuje 2 taktni štirikolesnik.

Nakup kakršnega koli štirikolesnika za otroka je v očeh večine staršev povezan s tveganji za njegovo varnost in predvsem zdravje. Otroški ATV na bencin je dokaj resen vir nevarnosti, pa vendar so za otroke predvideni posebni varnostni ukrepi. Čeprav je štirikolesnik videti agresiven, bo vsekakor popestril in obogatil otroški vsak dan. 

Cene otroških ATV – jev so različne. Za popolnoma enostaven električni štirikolesnik boste odšteli od 100 do 300 €. Cena otroških ATV – jev, ki so bolj zmogljivi in jih poganja gorivo, pa sega vse do 1000 €.

 

Kateri štirikolesniki so najbolj priljubljeni pri nas.

 

Po mnenju uporabnikov je najboljši štirikolesnik je znamke Can-am, ki ponuja veliko več za manj denarja. Njegova vrhunska izdelava in najboljša tehnologija uvrščata ta štirikolesnik v kategorijo terenskih vozil, ki zmore čez vse razburkane poti, predvsem pa nudi adrenalinsko doživetje.

Morda ta štirikolesnik ni za vse uporabnike cenovno dostopen, saj boste za osnovni model odšteli 15.000 €, a po mnenju kupcev je vreden vsakega evra, saj ima vse tisto, kar imajo druge še bolj priznane blagovne znamke. 

Udobje sedežev in nastavljivo podvozje poskrbita, da je vožnja zabavna, športa in mehka tudi po najbolj divjem terenu. Za večje adrenalinsko doživetje poskrbi nastavitev vožnje za šport. 

Pogon na vsa štiri kolesa, vrhunski oprijem s podlago, reduktor in zapora diferenciala so samo prednosti, ki jih premore ta štirikolesnik. Naj omenimo še dodatno opremo, kot je digitalni displej, tempomat, sistem za preprečevanje kraje in podobno. Vse to in še več vam pobuja Can-am štirikolesnik, saj ima vse, kar imajo tudi drugi najboljši AVT-ji.

 

V drugo vrsto najboljših AVT-jev spada tudi športni model Yamahe in BRP Renegade. Če primerjamo Yamahine štirikolesnike in jim rečemo, da so kralji tekaških prog, potem je BRP Renegade pravo nasprotje, saj je zasnovan za tekmovanja po umazaniji. Prav tako je eden priljubljenih štirikolesnikov Kawasaki in uporabniku mu rečejo, da je pravi delovni konj. Ni čudno, da je priljubljen na kmetijah. 

 

Štirikolesniki – kaj vse vpila na ceno nakupa.

 

Verjetno je ena od prvih stvari, ki bi jih želeli vedeti, ko razmišljate o pridobivanju informacij za nakup ATV-ja, je cena. Cene novih ATV-jev se zelo razlikujejo, odvisno od vrste ATV-ja, velikosti motorja in naprednih funkcij. Pri rabljenih pa morate upoštevati tudi dejavnike, kot so starost in predvsem kilometrina ter kakšno je bilo vzdrževanje in ohranjenost.

štirikolesniki

Da bi bolje vedeli, kako velik vpliv bo nakup naredil na vašo denarnico, morate preučiti, kateri dejavniki določajo stroške vsakega modela. Potem premislite, katere funkcije so bistvene za vas in vašo predvideno uporabo. Ne bodo vsi potrebovali največjega motorja in najnaprednejših funkcij.

Če preskočite ta del postopka nakupa, boste morda imeli srečo in dobili štirikolesnik, ki popolnoma ustreza in zadovolji vaše potrebe. Lahko pa tudi na koncu plačate veliko več, kot potrebujete za ATV, ki je prevelik ali ima funkcije, ki jih nikoli ne boste potrebovali.

Kako velikost motorja in konjska moč vplivata na stroške?

Eden od pomembnih dejavnikov, ki določajo, koliko stroškov je, je velikost ATV motorja. Odličen način, da prihranite nekaj denarja, je, da se obrnete stran od modelov, ki imajo največje motorje.

Razen če si seveda želite najmočnejši motor, in da imate ves čas na voljo presežek moči, morate biti pripravljeni tudi na to, da boste za tak štirikolesnik odšteli veliko več, saj spadajo višji rang cenovnega razpona.

Stroški naprednih funkcij in dodatkov je naslednji glavni dejavnik, ki igra pomembno vlogo pri tem, koliko boste odšteli za štirikolesnik. Več bo funkcij in dodatkov, višja bo cena nakupa.

Nakup štirikolesnika je lahko težka odločitev, saj obstaja več različnih vrst in več različnih velikosti. Vprašajte se, kaj je vaš glavni razlog za nakup novega ATV -ja? Kako in kje ga boste uporabili? Boste morali prevažati tovor? Ga boste uporabili za delo ali za igro ali oboje? Boste prevoziti potnike? Bo za vaše otroke? Kakšno blagovno znamko si želite in predvsem kakšen je vaš proračun.