Rabljeni štirikolesniki – najboljši nasveti za nakup

Ste eden tistih adrenalinskih navdušencev, ki želite doživeti nekaj dni v življenju z novim ali rabljenim štirikolesnikom? Z našo pomočjo se boste lahko izognili nekaterim pastem, saj vas bomo popeljali skozi več stvari, na katere je dobro biti pripravljen in katere boste iskali, ko se boste odločali za nakup. Tudi rabljeni štirikolesniki lahko zagotovijo popolno doživetje.

Rabljeni štirikolesniki – pridobite si informacije

Kot prvo je potrebno zbrati vse informacije o izbranem rabljenem ATV – ju. S pomočjo spleta raziščite, kaj ponija rabljen štirikolesnik, po potrebi obiščite ali pokličite še prodajalca. Tako boste s prve roke dobili informacije, ki vas zanimajo in tako boste vedeli, kaj lahko pričakujete, ko boste iskali morda bolj primeren rabljen ATV. Naredite nekaj miselnih zapisov o tem, kako je videti nov ATV, in ga enostavno primerjajte s tem, kar vidite na trgu z rabljenimi štirikolesniki.
Nikoli ne boste vedeli, kaj dobite na trgu z rabljenimi ATV-ji, vendar upamo, da boste pri nakupu nekoliko bolje obveščeni, če si boste vzeli malo časa za raziskovanje. Naj vas navdušenje ob nakupu rabljenega terenskega vozila po nakupu ne razočara!

Rabljeni štirikolesniki – kje jih najdete

Morda ni veliko izbire rabljenih štirikolesnikov na vašem območju, zato lahko vse informacije z lahkoto pridobite na internetu. Razni spletni oglasi, ki jih nadete tudi preko socialnih omrežij, so lahko odličen vir informacij, ki jih potrebujete za nakup.

Ko najdete izbran model rabljenega štirikolesnika, se nikar ne zaletite. Dogovorite se za ogled ATV-ja, morda se boste res peljali v popolnoma drugi konec dežele, pa vendar je za vas dobro, da si rabljen ATV ogledate od blizu in ga po potrebi tudi odpeljete na testno vožnjo.

Rabljeni štirikolesniki – na kaj bodite pozorni

Nekateri prodajalci radi skrijejo napake rabljenih štirikolesnikov samo zato, da bi zanje dobili največje plačilo. Prvo, kar želimo vedeti od katerega koli lastnika rabljenega ATV-ja ali UTV-ja, je, kako dolgo je lastnik stroja in zakaj ga prodaja.

Pogosti odzivi so »Prerasel sem« ali »Želim nekaj drugačnega« in morda celo preprosto »Rabim denar«. To je pogosto in ni nesprejemljivo, vendar je vaš cilj vzpostaviti malo več komunikacije, saj vam lahko skozi pogovor lahko izda in razkrije kakršno koli vprašljivo taktiko, ki vam jo želi prikriti. To seveda ne pomeni, da vsak, ki prodaja štirikolesnik, to počne zato, ker bi vam rad kaj prikril. Mogoče ima lastnik podroben seznam opomb o storitvah, ki jih lahko deli z vami, kar je čudovito, saj boste izvedeli marsikatero dobro lastnost, ki vam bo v pomoč pri nakupu rabljenega ATV-ja, kar pa je za vas, kot kupca tudi odličen začetek!

Recimo preverite motorno olje. Sliši se res neumno, mar ne? Namreč, umazano motorno olje je nekaj, kar vam veliko pove o nakupu rabljenega štirikolesnika. Preprosto. Ko se olje razgradi in začne izgubljati učinkovitost, se kovinski deli začnejo hitro obrabljati. Izvlecite merilno palico in poglejte, kakšno je olje v ATV-ju.

Prav tako bodite pozorni na popolnoma čisto motorno olje v rabljenem ATV-ju, saj lahko pomeni, da je lastnik odpravil morebitne težave in želi nekaj prikriti. Da ne boste kupili » mačka v žaklju« preverite tudi oljni filter. Po navadi lastnikih rabljenih ATV-jev menjajo samo olje, pozabijo pa na oljni filter, ki vam lahko nakaže, ali je bil v celoti menjan ali ne. Lastnika lahko tudi vprašate, ali je bil štirikolesnih pred kratkim servisiran.

Pozornost namenite tudi na morebitno umazano hladilno sredstvo. Preden odstranite pokrov hladilnika, se prepričajte, da je motor hladen, ker je lahko pod pritiskom in povzroči vretje.
Hladilna tekočina mora biti enakomerne oranžne ali zelene barve, razen če je bila dodana poprodajna hladilna tekočina. Oljnat videz ali delci hladilne tekočine bodo opozorili na morebitne težave. Hladilno sredstvo deluje tudi kot mazivo in če ga zamenja voda iz pipe, bo v motorju najverjetneje nastala korozija s tem pa tudi skrite poškodbe v pogonskem motorju štirikolesnika.

Prav tako preverite pogonski vod. Rabljeni štirikolesniki imajo osi, ki se udarjajo in obrabljajo. Morda osi niso v najboljšem stanju. Prav tako preverite pnevmatike in okvir štirikolesnika. Ker imate že tako omejen proračun za nakup rabljenega ATV.-ja vam rabljene pnevmatike lahko predstavljajo dodaten strošek. Podobno je z okvirjem. Če natančno pogledate okvir rabljenega ATV-ja, bi lahko razkrili rezultate kaskade. Očitne znake upognjenega jekla boste najverjetneje našli okoli udarnih stolpov ali tam, kjer se udarci pritrdijo na okvir. Če okvir ni pobarvan, lahko razpoke v tovarniški barvi ali rja, ki nastajajo na zvarih, kažejo na neskladje.

Torej, poiščite pod ATV-jem, očitne udarce »trebuha« med voznikovimi stopnicami. Postavite rabljeni ATV na ravno površino in si ga oglejte tako od spredaj kot od zadaj. Ali sedi krivo ali se ena stran nagne drugače od druge? Počeni ali razbiti okvir, ne bo videti najbolje kar je že znak za alarm.

Pomembne je tudi splošni videz. Prvi vtisi trajajo celo življenje in ko prvič vidite primeren rabljen ATV za vas in bi ga želeli kupiti, lahko takoj opazite, kako je zanj poskrbljeno. Zlomljena plastika in vremenske razbarvane plastike so v poškodbe, ki so pogoste, vendar natančno preglejte, ali zlomljeni blatnik ne skriva dodatne škode, ki je nastala zaradi morebitnega »trka«.
Rabljeni štirikolesniki, ki so čistega in lepega videza, ne pomenijo, da z njimi ni nič narobe, vendar je manj verjetno, da je bil »zlorabljen«.

Pri nakupu rabljenega ATV-ja morate preveriti ohišje ATV-ja, preveriti motor in druge notranje komponente, se prepričati, da ni ukraden, preverite njegovo zgodovino, opravite testno vožnjo in se nato pogajajte o najboljši ponudbi in ceni.

Rabljeni štirikolesniki – še dodatni hitri kontrolni seznam

Preverite:
– Sedež
– Upognjene palice ročaja
– Zlomljena ročica sklopke in zavore
– Kolesa in platišča
– Razpoke okvirja in stara popravila
– Ležaji in kroglični spoji
– Luči
– Spremembe
– Kilometri
– Vitlo
– Preverite motor / notranjost
– Številka motorja ali šasije ni opraskana
– Utori na kolutnih zavorah, kjer se blazinice dotikajo
– Debelina zavornih ploščic
– Čeljust pušča
– Ukrivljena hladilna rebra ali razpoke na radiatorju
– Preverite tesnjenje glave in pokrov ventila
– Zračni filter in prostor za dovod zraka
– Pogonski sklop
– Kabli
– Veriga
– Nosilci motorja
– Testna vožnja
– Zaganjalnik
– Nenavadno tapkanje ali drugi zvoki motorja
– Preizkusite vse prestave
– Udobje
– Moč
– Dim
– Drsenje
– Stabilnost
– Ustavitev
– Prepričajte se, da ni ukraden
– Preverite VIN in številko motorja za poškodbe
– Vprašajte za naslov
– Vprašajte zgodovino servisa in dokumentacijo
– Zgodovina uporabe
– Preverite, kje je bil shranjen

Rabljeni štirikolesniki – prednosti nakupa

Z nakupom rabljenega ATV-ja lahko prihranite veliko vsoto denarja, kot, če bi kupili novega. Prodajalci štirikolesnikov se pogosto pogajajo o ceni. Vendar je dobro vedeti, da je znesek odvisen od sezone, razpoložljivosti, vaše raziskave in cene ter številnih drugih dejavnikov. Če želite najti najboljšo ponudbo za nakup rabljenega štirikolesnika, ga kupujete izven sezone. Prav tako je prednost lahko strošek registracije in zavarovanje, vzdrževanje štirikolesnika ne bo potrebno, če je to storil lastnik ATV-ja. Nekateri prodajalci dodajo tudi drugo opremo, kot so čelade in zaščitna očala.
Kakorkoli se boste odločili, vam svetujemo, da pred nakupom rabljenega štirikolesnika res preverite vse lastnosti, moč in ohranjenost, le tako boste z nakupom »nove terenske igračke« zadovoljili potrebe. Popolno in čudovito potovanje z rabljenim štirikolesnikom je lahko čisti užitek.